Küreselleşme süreci ile iletişim teknolojisinde birtakım gelişmeler yaşanmıştır İnternet, kişilerin tahmin edemeyecekleri, sınırsız bir dünya sunmaktadır. Bu dünyada interaktiflik, anındalık, hız ve feedback unsurları ön plandadır. Küreselleşme olgusu sayesinde insanın sınırları ortadan kalkmış, zaman ve mekân kavramları ortadan kalkmıştır. Bilginin dağıtımı artık daha kolaydır çünkü internet sınırsız bir ortam sunmaktadır. Teknolojinin her imkânını kullanan dijital çağ, bilgi üretimini ve sınırsız erişimi sağlamıştır. Teknolojik gelişme evrelerinden birisi olan Web 2.0 alanındaki gelişmelerle kullanıcılar düşüncelerini paylaşabilmekte, uygun araçların geliştirilmeye başlanmıştır. Kullanıcılar kendilerine yönelik içerik oluşturabilmekte, paylaşım yapabilmekte ve etkileşimde bulunabilmektedir. Web 3.0 teknolojisinde ise en iyi arama sonuçlarına ulaşılabilmektedir. Sonuçlar yapay zekâ tarafından filtrelenebilir. Web 3.0 teknolojisi, kişiye özel sonuçlar veren arama motorları ve kişisel farklılıkların veya özelliklerin web siteleri üzerinden toplanarak bilgilerin değerlendirilmesidir. Web 3.0, yeni nesil internet teknolojisidir.
Web 4.0 ise cihazlar Web ortamında bilgileri işlemek ve bir eylem gerçekleştirmek için birbirleriyle iletişim kurar. Daha az insan müdahalesi ile Web’den alınan veriler ile istenilen işlemler cihazlara işlendikten sonra gerçekleştirilir. Web 4.0, insanlar ve makineler arasındaki sınırı ortadan kaldırarak, makinelere insan gibi düşünebilme özelliğini kazandırmıştır. Akıllı cihazların internete bağlanmasıyla geliştiren uygulamalar ile insanlar yaşam tarzlarına uygun kişisel makinelere de sahip olabilirler. Dijitalleşme ve otomasyon çağı endüstri 4.0 ile anlatılmaktadır. Endüstri 4.0’da yapay zekaya dayalı robotlar, akıllı sensörler ve veri analitiği, üretim süreçlerinde verimlilik sağlamaktır. Günümüzün popüler konularından biri olan yapay zekâ birçok alanda araştırma konusu olmaktadır. Yapay zekâ, makinelerin verilerden öğrendikleriyle, insan müdahalesi olmadan, makine öğrenimi ile ilgilenen bir bilgisayar bilimi olarak tanımlanmaktadır. Yapay zekâ, insan beynini taklit eden yazılımların özelliğidir ve insan zekâsı bağlamında zekâ sahibi olarak tanımlanır. Yapay zekâ, içinde makine öğrenmesini ve robotik süreci barındırır. Yapay zekayı insan gibi olmayan ama onun gibi düşünen gibi olarak tanımlayabiliriz. İnternetteki gelişmelerin bir çıktısı olan yapay zekâ günümüzde birçok alanda kullanılmaktır. Neredeyse her sektörde yapay zekâ faaliyetlerine rastlayabiliriz. Yapay zekâ (AI), bir bilgisayar programıdır. Yapay zekâ insanları gözlemler ve nasıl öğrendiklerini öğrenir ve kendi başına düşünebilir. Yapay zekâ, insan zekâsının taklit edilmesi ile ortaya çıkan makinelerin insan öğrenmelerini modellemesi olarak bilinmektedir. Yapay zekanın bir çıktısı olan ChatGPT ile kullanıcılar merak ettikleri soruları sorabilmekte, yapay zekâ ile sohbet edebilmektedir. Hayatımızda yapay zekâ diye bir gerçek var. Hayal dünyamızı değiştirecek niteliklere imza atan yapay zekâ teknolojisi her geçen gün bizi şaşırtmaya devam etmektedir. Her geçen gün devrim niteliğindeki gelişmelere şahit oluyoruz. ChatGBT4’ün çıkmasının ardından yapay zekâ büyük bir ivme kazandı. Geçtiğimiz günlerde devrim niteliğinde bir teknolojik gelişme yaşandı. İlk kez bir insan telepati ile bilgisayarda satranç oynadı.
Neuralink adlı firma, beyin çipi yerleştirilen kişinin düşünce yoluyla satranç oynadığını duyurdu. Musk ve bir grup mühendis tarafından 2016’da kurulan Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi hedefliyor. Neuralink adında beyne yerleştirilen implantlar sayesinde doğrudan düşüncüye etki eden teknoloji geliştiriliyor. Elon Musk’ın kurucusu olduğu Amerikan nöroteknoloji şirketi Neuralink ile beyin çipi yerleştirilen kişi düşünce yoluyla satranç oynadı. Kaza geçirdikten sonra elleri ve ayakları felç kalan Arbaugh, adlı bir vatandaş, beyin çipinin yerleştirmesi ile düşünce yoluyla dizüstü bilgisayarının imlecini hareket ettirerek satranç oynayabildi. Bu gelişme gerçekten de çığır açıcı. Neuralink ile adeta uçuşa geçtik. Bu gelişme ile heyecanlanmamak elde değil. Sadece düşünerek telefon, bilgisayar ve bunlar aracılığıyla hemen her cihazın kontrolünün sağlanabileceği artık mümkün görünüyor. Belki de biz de bundan sonra düşünce gücü ile mesaj atıp, kitap okuyabileceğiz. Diğer büyük bir gelişme de Nvdia şirketinin tanıttığı robottur. İnsansı robotların yapay zekâ ile birleşmesinin somut bir örneğidir. Son zamanlarda insansı robotları izliyoruz. Zamanında izlediğimiz tüm filmler gerçek oluyor. Birkaç yıl içinde belki de bunlar önemsiz konular gibi duracak ve bunları konuşmayacağız bile. Teknoloji geliştirilmesinden öte bunun insanların faydasına sunulması da büyük bir önem taşıyor. Teknoloji devi Apple da yapay zekadan geri kalmıyor. Apple, yapay zekâ için görüşmeler yapıyor. Şirketler arası inşa edilebilecek bir yapay zekâ anlaşması değerlendiriliyor.