Şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7 depremlerin acısıyla sarsıldık. Mayıs ayında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,18'lik oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Ekim ayında ise terör devleti İsrail'in yıllardır Filistin'e karşı yürüttüğü işgal yeni bir boyuta ulaştı. İşte, 2023 yılında Türkiye gündemine damga vuran olaylar...

İŞTE 2023 YILINA DAMGA VURAN OLAYLAR:

İsrail-Hamas savaşı

Tişad Kadın Kolları Başkanı Kader Tut; Narinler İçin Acımız  Büyük, Yaralarımız Ağır Tişad Kadın Kolları Başkanı Kader Tut; Narinler İçin Acımız  Büyük, Yaralarımız Ağır

Hamas'a bağlı komandolar 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine sızarak sınır kasabalarını ve bir müzik festivalini bastı. İsrail tarafında yaklaşık 1.200 kişi öldü; yaklaşık 240 kişi rehin alındı. ABD ve AB  tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'ı "yok etme" yemini eden Tel Aviv, Gazze'ye yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başlamasından bu yana yaklaşık üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 13 binden fazla Filistinli öldürüldü. İsrail'in uyguladığı topyekûn kuşatma nedeniyle Gazze'de su, elektrik, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşandı.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar

Rusya-Ukrayna savaşı

Rus ordusu, 24 Şubat 2022'de başlayan savaşta bu yılın ocak ayında 300 bin yedek askerle takviye edilen güçleriyle Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde yeniden saldırıya geçti.  Moskova, mayıs ayında işgalinden bu yana en uzun ve en kanlı savaşın ardından Bahmut'un ele geçirildiğini duyurdu.  24 Haziran'da Wagner grubundan isyancı savaşçılar Moskova'ya doğru yürüyüşe geçti.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar-6

Türkiye ve Fas depremleri

Türkiye 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı illerdeki deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi, ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. Son 100 yılın en ölümcül depremlerinden biri 5 Şubat'ı 6 Şubat'a bağlayan gece, Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeyinde yaşandı. Türkiye'de, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da etkili olan deprem nedeniyle bu illerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Türkiye'ye 70'e yakın ülke arama kurtarma ekibi ve yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'de enkaz altında kalan 15 yaşındaki kızıyla el sıkışan bir baba hafızalara kazındı.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar-1

SEÇİMLER

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayının yarıştığı seçimde, yurt içinde 60 milyon 721 bin 745 kayıtlı seçmenden 53 milyon 994 bin 49'u oy kullandı, oyların 52 milyon 628 bin 182'si geçerli sayıldı. Yüzde 88,92 ile rekor katılımın gerçekleştiği seçimlere yurt dışında katılım yüzde 53,80 oldu.

Türkiye, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle yeni cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gitti. Türk siyasi tarihinde ilk kez yaşanan cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylamasında, yurt içi ve yurt dışında kayıtlı 64 milyon 197 bin 454 seçmenden 54 milyon 23 bin 601'i oy kullandı. 53 milyon 339 bin 313 oy geçerli sayılırken, katılım yüzde 84,15 olarak kayıtlara geçti.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar-2

POLATLAR DAVASI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet" suçlarından haklarında soruşturma başlatılan sosyal medya fenomeni Dilan Polat ile eşi Engin Polat gözaltına alındı.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar-5

ÖZGÜR ÖZEL, CHP GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda, Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışan Özgür Özel, ikinci turda 812 oy alarak genel başkan seçildi.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar-4

SPORA SALDIRI

MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Süper Lig karşılaşmasında 1-1 berabere kaldıkları Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler'e yumrukla saldırdı, darbeyle yere düşen Meler bazı kişilerce de tekmelendi. Acıbadem Hastanesine kaldırılan ve yüzünde kırık oluşan Meler, 2 gün sonra taburcu edildi.

2023 Yılında ülkemizin hafızasına kazınan olaylar-3

Editör: Songül Karaca