H.K.G.’nin altı yaşındayken tarikat lideri babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından müridi Kadir İstekli’yle ‘evlendirilmesine‘ ilişkin dava dün başladı. Mahkeme, duruşmaların ‘genel ahlak’ gerekçesiyle kapalı görülmesine karar verdi. Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma talebi reddedildi. Mahkeme yalnızca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılma talebini kabul etti. Mahkeme, tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in bu hallerinin devamına karar verdi ve bir sonraki duruşmanın 27 Şubat saat 9.30’da görülmesine hükmetti. İstanbul Anadolu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşması önce mahkemenin kendi salonunda görülecekti, ama davayı izlemek isteyen çok fazla kişi olduğu için duruşma adliyenin konferans salonuna alındı. Duruşmayı çok sayıda avukat, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi izledi. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli de duruşmanın başında salona getirildi.
Balıkesir, Aydın, Hatay, Konya, Trabzon, Kocaeli, Mersin, Muğla, Tokat, Malatya, Kırıkkale, Çorum, Çanakkale, Kütahya, Ordu, Eskişehir, Yalova, Bolu, Şanlıurfa, Aksaray, Antalya, Manisa, Çankırı, Düzce, İstanbul, İstanbul 2 No’lu, Denizli, Iğdır, Tekirdağ, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Hakkari, Samsun, Batman, Bitlis, Kayseri, Isparta, Adana, Kars, Erzurum, Van, Kırklareli, Sakarya, Afyon, Zonguldak, Siirt, Bilecik ve Tunceli barolarıyla Türkiye Barolar Birliği temsilcileri davaya katılmayı talep etti. İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, bu davanın tüm çocukları ilgilendirdiğini belirterek “Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatların burada bulunma nedeni çocukların geleceği ve insan hakları içindir” dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez de heyet başkanının sanık Kadir İstekli’nin iddianamede geçen “Hukukla ne ilgisi var” sözlerini hatırlattı ve şöyle konuştu:
“Burada bu konunun ‘Hukukla ne ilgisi var’ demeyecek insanlar var. Siz bizi oradan nasıl görüyorsunuz bilmiyorum ama takındığınız tavır çok da iyi görmediğinizi düşündürüyor. Bizler bu cübbenin altında tecavüze uğrayan kadınların ve istismara uğramış çocukların çığlıklarını ve kanını taşıyoruz. Herhangi bir nedenle duruşma kapalı yapılırsa bu yanlış olacaktır. Genel ahlak ve kamu güvenliğinin ters okunmasıyla bu yargılamanın açık olarak yapılmasını istiyoruz.”
Avukatlar, konuşmalarında davanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın davanın kapalı görülmesine ilişkin talebinin yerine getirilmemesini, davada kapalı görülecek bir hususun olmadığını dile getirdi. Avukatlar, ayrıca duruşma sürerken adliye binasının önünde tarikat lideri sanık Gümüşel’e destek olmak için toplanan kişilerle ilgili de suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Kamuoyunun olaydan haberdar olmasından sonra TBMM’de çocuk istismarının önlenmesi için kurulan komisyonun üyeleri de salondaydı.