Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, kış boyunca ortalamanın üzerinde seyreden okyanus sıcaklıklarının etkisiyle bu yaz aylarında denizlerde ve karada rekor sıcaklık değerlerinin beklendiğini açıkladı. Geçen ocak ayında tüm okyanusların ağustos rekorunu egale ettiğini belirten Tağıl, "Şu anki durum ve kış boyunca izlenen okyanus sıcaklıkları, 2024 yazında rekorlarla karşılaşabileceğimizi gösteriyor" dedi.

Okyanus Sularındaki Artış ve İklim Değişikliği Etkisi

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Tağıl, artan iklim değişikliğinin günlük hayatta daha fazla hissedildiğini ifade etti. Deniz suyu sıcaklıklarının yaz aylarından bu yana ortalamanın üzerinde seyrettiğini belirten Tağıl, bu durumun geçen ocak ayında 21,1 santigrat dereceyle ağustos rekorunu kırmasına neden olduğunu söyledi. Şubat ayında da yüksek deniz yüzeyi sıcaklıklarının devam ettiğini belirten uzman, "Eğer bu trend devam ederse, temmuz ve ağustos aylarında daha da yüksek deniz suyu sıcaklıklarıyla karşılaşabiliriz" şeklinde konuştu.

Paris İklim Anlaşması Hedefleri ve Riskler

Paris İklim Anlaşması'nın hedefi küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlamak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmaktı. Ancak, Tağıl, sıcaklıklardaki 1 derecelik artışın büyük risklere neden olabileceğini dile getirdi. Deniz yüzeyi sıcaklıklarının sınır değerine yaklaştığını vurgulayan Tağıl, "Eğer bu trend devam ederse, yazın hem deniz yüzeyi hem de kara sıcaklıkları Paris Anlaşması'yla belirlenen 1,5 santigrat derece sıcaklık değerini aşma ihtimali yüksek gözüküyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Deniz Yüzeyi Sıcaklıklarının Etkileri ve Türkiye'deki Durum

Deniz yüzey sıcaklıklarındaki artışın kara yüzeylerini etkilediğini belirten Tağıl, aynı zamanda derin okyanus ve deniz sularının da ısınmasının deniz ekosistemleri üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu ifade etti. Türkiye'de kış mevsiminde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşandığını hatırlatan Tağıl, ocak ayı ortalama sıcaklığının 2024 yılında 5 derecelere kadar yükseldiğini söyledi. Bitkiler üzerindeki etkilerine de değinen Tağıl, "Bu yıl bitkilerin soğuklama dönemi kesintiye uğradı. Eğer mart ayında soğuklarla karşılaşmazsak sorun olmayabilir, ancak soğukla karşılaşırsak meyve üretimi düşebilir" dedi.

Türkiye'de son 2 yılda "kar kuraklığı" yaşandığını hatırlatan Tağıl, bu durumun barajlardaki su seviyelerini düşürebileceğini belirtti.

Uzmanından kritik uyarı: Bolu susuzluk ile karşı karşıya! Uzmanından kritik uyarı: Bolu susuzluk ile karşı karşıya!

Editör: Songül Karaca