Türkiye Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 iki şiddetindeki büyük depremle sarsılmıştı.

Yaşanan deprem felaketi sonucunda 11 ilimizde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken deprem bölgesinde yıkılan binalar bir kere daha konut stokunun güvenirliğini sorgulamaya açmıştı. Depremde yan yana olan binalardan bazıları yıkılırken bazıları sapasağlam ayakta kalırken bu da deprem riski yüksek illerimizde alarm verilmesine neden olmuştu.

YENİ KONUT PROJELERİNDE YATAY MİMARİYE İLGİ ARTIYOR

Depremin etkisi ile bir kere daha yatay mimari öne çıkarken uzmanlar ise depremde çok katlı binaların daha riskli olduğu savını reddediyor. Depreme dayanıklı binada kat sayısının değil inşaat teknikleri ve zemin etütüne uygun binaların yapılması olduğu ifade edilirken yatay mimarinin ise çevrecilik konusunda önemli olduğu vurgulanıyor.

Son yıllarda TOKİ konutlarında yatay mimari öne çıkarken tüm TOKİ projelerinde zemin + 4 katlı projelerin tercih edildiği belirtiyor. Özel sektörün ürettiği markalı konut projelerinde de artık yatay mimari vurgusu öne çıkıyor. Yatay mimari kullanılan projeler arasında Tema İstanbul 2, Düşler Vadisi Riva, Yeşil Mahalle, CER İstanbul, Luxera Nevbahar, Çavuşoğlu Yemenler Akasya Evleri öne çıkarken Kanal İstanbul projesinin etrafına inşa edilecek yeni İstanbul projesinde yer alan konutların da yatay mimari ile inşa edileceği ifade edilmişti. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da yaptığı açıklamalarında sık sık dikey mimari yerine yatay mimarinin tercih edilmesini ifade ediyordu.

Yatay mimari nedir?

Son yıllarda özellikle İstanbul için “yatay mimari” önerisi sıkça gündeme geliyor. Çünkü büyük şehirlerde hızla artan dikey mimari yaklaşımı şehrin mimarisine ve siluetine zarar veriyor. Peki, yatay mimari nedir? İstanbul gibi köklü şehirlerde yatay yapılaşma mümkün mü? İşte yatay mimari ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Özellikle metropollerde yaşanan arazi sıkıntısı gayrimenkul geliştiricilerini dikey mimariye yöneltiyor. Ancak gün geçtikçe artan dikey mimari yaklaşımı şehirlerin siluetini bozmaya başladı. Şehirlerde dikey mimariyi en iyi gökdelen ve rezidanslar temsil ediyor. Yatay mimari; şehrin inşasında enine gelişen yapılara yer verilmesini kapsıyor. Yatay yapılaşma, doğayla iç içe olmak için de fırsat sunuyor. Dikey yapıların aksine, yatay yapılar aslında Türkiye insanın alışkın olduğu bir değeri hatırlatıyor. Sıcak ve samimi bir ortam sunuyor. Özellikle tarihi değerleri olan yerlerde, bölgenin dokusunu bozmamak adına yatay mimarinin tercih edilmesi daha uygun görünüyor. Çünkü uzun binalar, şehrin tarihi dokusunu deforme ediyor.

İstanbul’da yatay mimari mümkün mü?

Son zamanlarda özellikle İstanbul için yatay mimari ihtimali daha sık dile getirilmeye başlandı. Peki, gerçekten İstanbul’da yatay yapılaşma mümkün mü? Şehircilikte uzman isimler, İstanbul’da yatay yapının şu andan sonra çok mümkün olmadığını dile getiriyor. Gün geçti nüfusu artan şehirde, artık konut inşa edilecek arsa bulmak oldukça zor. Ancak uzmanlar, İstanbul’un tarihi ve siluetini belirginleştiren bölgelerinde yatay mimarinin zorunlu olduğunu dile getiriyor. Diğer yandan şehrin uzağında inşa edilen bölgelerde yatay mimariye uygun örnek konut projelerinin üretilebileceği belirtiliyor. Son yıllarda TOKİ yatay yapılaşma konusunda adımlar atarak, bazı bölgelerde yatay konutlar üretmeye başladı.

Yatay mimari Türkiye’ye daha uygun

Türkiye’nin hem kültürüne hem de tarihi dokusuna daha uygun olan yatay yapılaşma, şehirleşme açısından estetik kaygılarını da tam anlamıyla gideriyor. Dikey yapılar, insanları birbirinden uzaklaştırdığı gibi komşuluk ilişkileri de gittikçe zayıflıyor. Yatay yapılar, sağlıklı ve düzenli bir yaşam olanağı sağlıyor ve kişilerin çevreden izole olmasını engelliyor. Yatay mimari, toprakla temas halinde olmak insanlara hem huzurlu hem de sağlıklı yaşam olanakları sunuyor. Rezidansların, insanlara sağladığı kolaylıklar elbette tartışılmaz. Ancak rezidansların sağladığı avantajların yanında çok yüksek katlı binalar insanda izole edilmişlik hissi yaratıyor. Bu da yalnızlık hissine neden oluyor. Tam da bu yüzden, günümüzde revaçta olan yatay mimari yapıları daha çok ilgi görüyor.