Yılda 3 veya Daha Fazla Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonu Yaygın

Op. Dr. Sedat Melikli, kadınlarda görülen vajinal mantar enfeksiyonlarının genellikle üreme çağındaki kadınlarda sıkça görüldüğünü ifade etti. Yılda üç veya daha fazla tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonunun yüzde 5 ila 9'unda gelişebildiğini söyleyen Melikli, bu durumun gebelikte hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirtti.

Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Nedenleri

Genital bölgede kaşıntı, tahriş, idrar yaparken ağrı ve yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan mantar enfeksiyonunun nedenleri arasında antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları, vajinal ürünler ve bağışıklık sisteminin zayıflığı bulunuyor. Op. Dr. Melikli, mantar enfeksiyonu teşhisi için doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Tedavi Yöntemleri ve Önlemler

Mantar enfeksiyonunun tedavisi için ağızdan veya vajinal tablet ve krem kullanıldığını belirten Melikli, doğru temizlik alışkanlıklarının önemine dikkat çekti. Özellikle gebelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonlarına karşı doktora başvurmanın önemine değinen Melikli, tedavi sonrası sürece dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bolu'nun yükseklerinde renk cümbüşü Bolu'nun yükseklerinde renk cümbüşü

Tekrarlayan Semptomlar İçin Vajinal Kültür Önerisi

Tekrarlayan semptomlara sahip kadınlara önerilen tedavi planı hakkında da bilgi veren Melikli, vajinal kültür alınmasının önemine değindi. Cinsel yolla bulaşmayan ancak nadiren partnerden partnerine geçebilen bir enfeksiyon olduğunu belirten Melikli, bu konuda bilinçli olunması gerektiğini ifade etti.

Mantar Enfeksiyonundan Korunma Yolları

Son olarak, uzun süreli antibiyotik tedavisine mantar ilacı eklenmesi, kan şekerinin kontrolü, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların doz ayarının yapılması gibi önlemleri sıralayan Melikli, genel genital hijyen kurallarına uymanın ve vajinal bölgenin temiz ve kuru tutulmasının önemini vurguladı.

Editör: Songül Karaca