Uzmanlar, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kalp damar hastalıklarına neden olan en önemli etken olduğunu hatırlatıyor. Dr. Saliha Ercan, tütün kaynaklı hastalıkların ölümcül olduğunu ve erken tanının önemine vurgu yapıyor.
Akciğer Kanseri Vakalarının Yüzde 60'ı İleri Evrede Tespit Ediliyor!
Akciğer kanserinin genellikle ileri evrede tespit edildiğini belirten Dr. Ercan, sigara içenlerin bu risk altında olduğunu ve sigara dumanında bulunan birçok zararlı kimyasalın kanserojen etkisi olduğunu açıklıyor.
Sigara, KOAH ve Kalp Hastalıklarını Tetikliyor!
KOAH'ın yüzde 90 sebebini sigara olarak açıklayan uzmanlar, koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 10-30'unun da sigaradan kaynaklandığını belirtiyor. Günde 1-4 arası sigara içiminin bile kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını söylüyor.
Sigara ve Diğer Kanser Türleri
Sigara içenlerde gırtlak, prostat ve mesane kanseri görülme sıklığının belirgin şekilde arttığını ifade eden Dr. Ercan, sigaranın mide, ülser ve mide kanseri riskini de artırdığını belirtiyor. Ayrıca, hamilelikte sigara içiminin bebeğe zararlı olduğunu vurguluyor.
Sigara ve Covid-19 İlişkisi: Riskleri Artırıyor!
Covid-19'un solunum sistemi ve kalp-damar sistemine zarar verdiğini belirten uzmanlar, sigara içen bireylerin bu hastalıkları daha ağır geçirdiğini ifade ediyor. Sigara kullanımının solunum yollarındaki koruyucu mekanizmaları bloke ederek, alt solunum yolu enfeksiyonlarının gelişimini kolaylaştırdığını söylüyor.
Sonuç: "Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma!"
Uzmanlar, sağlığımızı tehdit eden sigara kullanımının bırakılması çağrısında bulunuyor. Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla yapılan bu uyarılarla, tütün kaynaklı ölümlere karşı farkındalık oluşturulması ve bireylerin sağlıklı yaşam için adım atmaları hedefleniyor.