Kadın veya erkek, çocuk veya yetişkin, her vatandaşımızın şiddetten korunması anayasal bir haktır. Anayasamızın 17. Maddesi, her vatandaşımızın beden bütünlüğünün dokunulmazlığını güvence altına alır ve hiç kimseye eziyet edilemeyeceğine, insan haysiyeti ile bağdaşmayan muameleye maruz bırakılamayacağına hükmeder. Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, erkeklerin ve diğer aile bireylerinin korunması amacıyla şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi veya süregelen şiddetin sonlandırılması devletin yükümlülüğündedir.” dedi.
“Nasıl Yapılacak?”
Toplumumuzdaki genel kanının aksine, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddet suçlarına uygulanan cezaların caydırıcı nitelikte olmamasının sebebi Ceza Kanunu’ndaki yetersizlikler değil, 2016 yılında İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile üst sınırdan verilen cezalarda dahi infaz sürelerinde kısıtlamaya gidilmesidir. İnfaz Kanunu’nda düzenlemeye gidilerek bu suçlara uygulanan cezalara tekrar caydırıcılık kazandırılacak.
Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddet olaylarında koruyucu ve önleyici tedbirler geliştirilecek. Şiddet faillerine yönelik elektronik kelepçe gibi izleme yöntemleri ile failin aynı suçu tekrar tekrar işlemesinin önüne geçilecek.
Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddet davalarında adli süreçler hızlandırılacak, mağdurların adalete erişimi kolaylaştırılacak ve bu sayede yargılama süreci devam ederken mağdurların zarar görmesinin önüne geçilecek.
Toplumsal sorunlara ve aile yapısındaki çözülmeye karşı yeterli ölçüde önlem alınmamaktadır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, kadın erkek, çocuk yetişkin tüm şiddet mağdurlarını korumayı amaçlamaktadır, ancak şiddet, toplumsal bir mesele değil, sadece adli vakalar olarak ele alındığı ve kolluk kuvvetlerine gerekli hukuki eğitim verilmediği için uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. 6284 sayılı Kanunun gerektiği gibi uygulanması için iç hukukumuzda bu kanuna uygun bir kanuni düzenleme yapılacaktır. Kolluk kuvvetlerine, teorik ve pratik hukuki eğitim verilerek mağdurun KADES veya başka bir yolla yardım çağrısı yaptığı andan itibaren olay yerinden tahliye edilmesi, darp raporu alınması, mağdurun kadın sığınma evine veya bir başka güvenli alana nakledilmesi gibi konularda eğitimler verilecektir.
Kutsal bildiğimiz aile kurumumuz içinde yaşanan şiddet, “kol kırılır yen içinde kalır” düşüncesiyle milyonlarca kadın, çocuk ve erkeğin her gün şiddetin dayanılmaz formlarına maruz kalmalarına neden olmaktadır. Toplum algısı yüzünden özellikle şiddet gören erkekler yaşadıkları mağduriyeti dile getirememektedirler. Şiddet mağdurlarının 7 gün 24 saat ücretsiz ve kimlik bilgileri korunarak destek alabilecekleri hatlar oluşturulacaktır.
Şiddet mağdurlarının haklarını gerektiği gibi koruyamamalarının en önemli nedeni, hukuki hizmetlerin ve bağımsız hayat kurmanın finansal yüküdür. Şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki destek sağlayan merkezler kurulacaktır. Sığınma evlerinin sayısı ve kapasiteleri artırılacak, yaşam standartları iyileştirilecek ve sığınma evlerinde meslek edindirme eğitimleri verilecektir.
Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddeti önlemek amacıyla medyada, okullarda ve ibadethanelerde insan hakları ve eşitliği hakkında toplumsal farkındalığı artırıcı programlar ve eğitimler verilecektir.
“Neden Gerekli?”
“Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddet, nesillerden nesillere aktarılarak toplumumuzun bir şiddet sarmalında sıkışıp kalmasına neden olmakta; toplumuzun yapı taşı olan aile kurumuna olan güveni ve saygıyı sarsmakta; kadın ve erkek, çocuk ve ebeveyn arasındaki güven ilişkisini ve aidiyet duygusunu zedelemektedir. Aile bireyleri arasındaki güven, sadakat, aidiyet bağları güçlendirilmezse, milli birlik ve güvenlik de sağlanamaz.
A PARTİ’DEN KADINA ŞİDDETLE MÜCADELEDE KARARLILIK MESAJI
A Parti İl Başkanı Tümer YÜREKLİ, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddetle mücadele konusunda kapsamlı bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı. İl Başkanı, "Şiddetin her türlüsüne karşı güçlü bir mücadele yürütmeye kararlıyız. Hukuki düzenlemelerden toplumsal farkındalık çalışmalarına kadar geniş kapsamlı bir program hayata geçireceğiz" dedi.
A Parti, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddetle mücadelede yeni bir yol haritası belirledi. Parti, cezasızlık algısını ortadan kaldırmak, şiddet mağdurlarına destek olmak ve toplumsal farkındalığı artırmak için kapsamlı bir eylem planı oluşturdu.
"Cezasızlık Algısına Son Vereceğiz"
A Parti İl Başkanı Tümer YÜREKLİ, açıklamasında şiddet vakalarına uygulanan cezaların caydırıcılığını artıracaklarını belirterek, "Kadına ve çocuklara yönelik şiddet vakalarında en büyük sorun Ceza Kanunu'ndaki eksiklik değil, 2016 yılında yapılan İnfaz Kanunu değişiklikleriyle cezaların etkinliğinin azaltılmasıdır. Bu düzenlemeleri yeniden ele alacak ve faillerin hak ettikleri cezaları almalarını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
"Şiddet Mağdurları İçin Güçlü Destek Mekanizmaları Kurulacak"
A Parti, şiddet mağdurlarının korunması ve bağımsız bir hayat kurabilmeleri için ekonomik destek ve hukuki yardım mekanizmalarını güçlendirecek. Bu kapsamda:
· Ücretsiz hukuki destek sağlayacak merkezler kurulacak.
· Kadın sığınma evlerinin sayısı artırılarak, yaşam standartları yükseltilecek.
· Şiddet mağdurlarına yönelik meslek edindirme programları hayata geçirilecek.
İl Başkanı, “Şiddete maruz kalan kadınlarımızın ekonomik özgürlüklerini kazanmaları için devlet destekli programlar geliştireceğiz. Hiçbir mağdur, çaresiz bırakılmayacak” dedi.
"Adli Süreçler Hızlandırılacak, Koruma Tedbirleri Güçlendirilecek"
A Parti, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet vakalarında adli süreçleri hızlandırarak mağdurların adalete erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor. Şiddet faillerine yönelik elektronik kelepçe gibi önleyici yöntemler uygulanacak ve kolluk kuvvetlerine şiddet vakaları konusunda kapsamlı eğitimler verilecek.
İl Başkanı, bu konuda hukuki uygulamadaki dikkatsizliğe dikkat çekerek, "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, kadın erkek, çocuk yetişkin tüm şiddet mağdurlarını korumayı amaçlamaktadır, ancak şiddet, toplumsal bir mesele değil, sadece adli vakalar olarak ele alındığı ve kolluk kuvvetlerine gerekli hukuki eğitim verilmediği için uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. 6284 sayılı Kanunun gerektiği gibi uygulanması için iç hukukumuzda bu kanuna uygun bir kanuni düzenleme yapılacak." şeklinde konuştu.
"Şiddetle Mücadelede Toplumsal Bilinci Artıracağız"
A Parti, medyada, okullarda ve ibadethanelerde şiddetle mücadeleye yönelik bilinçlendirme çalışmalarına da öncelik verecek. İl Başkanı, “Toplumda ‘kol kırılır yen içinde kalır’ anlayışını değiştirmek için her alanda eğitim ve farkındalık çalışmaları düzenleyeceğiz. Şiddet mağdurlarının seslerini yükseltmelerini sağlayacak 7/24 hizmet veren anonim destek hatları oluşturacağız” dedi.
"Aileyi ve Toplumu Güçlendireceğiz"
Şiddetin, toplumun temel yapı taşlarından biri olan aile kurumunu zayıflattığını vurgulayan A Parti İl Başkanı, "Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet, sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir meseledir. Bu sorunu kökten çözmek için kapsamlı bir politika izlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Şiddete Sıfır Tolerans"
A Parti’nin kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet ve cinsel şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle hareket edeceğini belirten İl Başkanı Tümer YÜREKLİ, "Hukuki düzenlemelerden ekonomik desteğe, kolluk kuvvetlerinin eğitilmesinden toplumsal farkındalığa kadar her alanda etkin politikalar hayata geçireceğiz. Şiddetle mücadelede kararlıyız" diyerek açıklamasını tamamladı.