Bolu, 1944 yılında yaşanan ve 7.6 şiddetindeki Gerede depremi sonrası birçok uzman tarafından araştırılmış, ancak bu çalışmalar yeterli bulunmamıştı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 15 kişilik bir ekibi Bolu'ya göndererek Karacasu beldesinde fay hatları üzerine detaylı çalışmalar yapmaya devam ediyor.

7,0 üstü en çok deprem olan şehir

Türkiye'de kayıtlara geçmiş olan 7.0 ve üzeri depremler arasında en çok deprem yaşanan şehir olan Bolu'da, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ekibi, Karacasu Beldesi'nde fay hatlarını belirlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ekip, 1944 yılında meydana gelen Bolu-Gerede depreminin yüzey kırıklarını tespit etmek için iş makineleri yardımıyla hendekler açtı.

Riskli alanlar imara kapatılacak

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koşaroğlu ve 15 kişilik teknik ekip, Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) Bolu'daki geçiş güzergahını belirlemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Yapılan çalışmalarda, KAFZ'nin geçtiği alanlardaki yüzey fay kırıkları belirlendi ve 5 metre derinlikte açılan hendeklerde 1944 depreminden kalan kırılmalar görüntülendi. Ayrıca, toprağın dokusu, değişimi, yumuşaklığı ve yapısı da kayıt altına alındı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgede tehlikeli olarak belirlenen alanlar imara kapatılacak.

Kar yağışı Bolu’yu esir alacak: Fena geliyor! Kar yağışı Bolu’yu esir alacak: Fena geliyor!

Daha önce burada çalışma yapılmamıştı

Konuyla ilgili açıklama yapan Karacasu Belediye Başkanı Celal Beydili, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı inceliyoruz. Bu çalışmayı İller Bankası ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Daha önce bu konuda bir çalışma yapılmamıştı. Fay hattının nereye gittiğini ve ne kadar derin olduğunu öğreneceğiz. Bu sayede bölgeye ev veya otel yapılacağı zaman daha doğru kararlar alabileceğiz" dedi.

Güncel jeolojik haritaya ihtiyaç var

Geçmiş 100 yıl içerisinde Bolu'da, 1944 Bolu Gerede (7.6), 1957 Bolu Abant (7.1), 1967 Bolu Mudurnu (7.2), 1999 Bolu Düzce (7.2) olmak üzere büyük depremler yaşandı. Bu durum, şehrin jeolojik yapısının detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini gösteriyor. Maden Teknik Arama (MTA) verilerinde yer almayan veya daha önce tespit edilmemiş fay hatları da bulunabileceği düşünülüyor. Şehirde geçmişte yapılan araştırmalar, Dr. Ramazan Demirtaş dışında, yeterli düzeyde değildi. Bolu'nun coğrafi konumu, Türkiye'nin yılda 35 milyon insanın geçtiği önemli güzergahlardan biri olduğunu gösteriyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Bölümü ekibinin güncel çalışmalarını ne zaman tamamlayacağı ve raporunu ne zaman yayınlayacağı merak konusu oldu

Editör: Boluda Gündem