1960'lı yıllarda henüz 14 yaşındayken saatçi olan dayısının yanında İstanbul Sirkeci'de başlayan meslek hayatı, Türkiye'nin saat tamiri konusundaki ilk ismi olarak tanınan Recep Gürgen'i ortaya çıkardı. Saat ustası, Sultan Abdülhamid döneminde dedesi saray saatçisi olan Wolfgang Mayer'in yanında çıraklık ve kalfalık dönemlerini geçirerek bu özel mesleği öğrendi.
Antalya Saat Kulesi'nin Ardından Gerede Saat Kulesi:
Antalya'nın tarihi Saat Kulesi'nde başarılı bir restorasyon gerçekleştiren Gürgen, şimdi de Bolu'nun Gerede ilçesine ait tarihi Gerede Saat Kulesi'ni onarıyor. 12 metre yüksekliğindeki kule, 1882 yılında Sultan Abdülhamid'in fermanıyla Gerede Cumhuriyet Meydanı'na dikilmişti.
Saray Saatçisi Olma Hikayesi:
Saray saatlerinin tamiri ve bakımlarını yapacak yetkinlikte kalfalar yetiştiren Gürgen, kendisine "Saray saatçisi" denilmesine rağmen öncelikle saatçi olduğunu vurguluyor. Alman ekolünden yetişen Gürgen, saray saatçiliğinin son temsilcilerinden biri olarak biliniyor.
Gerede Saat Kulesi'nin Aranılan Mekanizması Bulundu:
Gerede Belediyesi'nin girişimiyle, Gerede Saat Kulesi'nin mekanizması bulundu. 10 yıldır aranan mekanizma, bir depoda paslanmış halde bulundu. Gürgen, bulunan mekanizmayı restore ederek kuleye yerine takacak ve tarihi saat yeniden çalışır hale getirilecek.
Gürgen'den Uyarı: Saat Tamiri Ciddiyet İster:
Saat tamiri konusunda ciddiyetsiz kişilerin çokça bulunduğunu belirten Gürgen, özellikle tarihi ve nadir bulunan saatlerin tamirine talip olan kişilerin iyi birer uzman tarafından yardım alması gerektiğini vurguluyor. Gürgen, bu konuda yetkin olmayan kişilerin saatleri daha da zarar verebileceğini ifade ediyor.
Gerede Belediyesi Açıklama Yaptı:
Gerede Belediyesi yetkilileri, Gerede Saat Kulesi'nin ahşap ve taş kısımlarıyla ilgili iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü ve saatin mekanizmasının bulunup 1-2 ay içerisinde yerine takılarak çalışır hale getirileceğini açıkladı.