Bolu’da belirlenen yerler dışında tüm ormanlık alanlara girişi ve piknik yasakladı. Bolu Valiliğinde, “Piknik ateşi, çoban ateşi, avcı ateşi vb. her türlü ateşin yakılması; mangal, semaver, piknik tüpü, barbekü vb. kullanarak ateşli veya ateşsiz piknik yapılması yasaktır” denildi.
Bolu Valiliği, 12 Temmuz tarihli ‘Orman Yangınları İle Mücadele Kapsamında Uygulanacak Tedbirlere İlişkin Valilik Genel Emri’ni yayımladı. Ormanlık bölgeler ile mesire alanlarında meydana gelebilecek orman yangınlarının önlenmesi amacıyla alınan kararlar tebliğ edildi. Bu kapsamda il sınırları içerisinde belirlenen ormanlık alanlar dışında yer alan tüm ormanlık alanlara girişler 15 Temmuz Cumartesi ile 30 Eylül Cumartesi tarihleri arasında yasaklandı.
PİKNİK YAPILACAK ALANLAR BELİRLENDİ
Orman alanları içerisinde kontrollü piknik yapılabilecek alanlar belirlendi. Buna göre Bolu Merkez ilçede; Çakmaklar Çamlığı, Tokadi Hayrettin mesire alanlarında piknik yapılabilecek. İlçelerde ise Dörtdivan Amanlar, Gerede Şehir Ormanı, Göynük Çubuk Gölü, Kıbrıscık Süngüçayır, Kıbrıscık Devran Tarla, Mengen Şirinyazı, Mengen Sıtma Pınarı, Seben Solaklar mesire alanlarında pikniğe izin verilecek. Belirlenen alanlarda sabah saat 10.00 ile akşam saat 20.00 saatleri arasında, semaver hariç; ocak, barbekü, mangal ve piknik tüpü kullanılarak ateş yakılabilecek.
MİLLİ PARK VE TABİAT PARKLARINDA PİKNİK KURALLARI
Bolu’da bulunan Yedigöller Milli Parkı’nda günübirlik kullanım ve basit çadırlı kampçılık faaliyetlerinde ateşli piknik yasaklandı. Bununla beraber; Abant Gölü Milli Parkı, Gölcük Tabiat Parkı, Ayıkayası Tabiat Parkı, Göksu Tabiat Parkı, Beşpınarlar Tabiat Parkı, Sünnet Gölü Tabiat Parkı, Sülüklügöl Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı ve Kargalı Gölcük Tabiat Parkı’nda sadece piknik tüpü kullanımına izin verildi.
UYULMASI GEREKEN YASAKLAR
Bolu Valiliği’nin yayımladığı kararda uyulması gereken yasaklar şu şekilde:
“Belirtilen yerler ve koşullar dışındaki ormanlık alanlarda piknik ateşi, çoban ateşi, avcı ateşi vb her türlü ateşin yakılması; mangal, semaver, piknik tüpü, barbekü vb. kullanarak ateşli veya ateşsiz piknik yapılması yasaktır.”
“Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.”
“Orman Kanunu’nun 31 ve 32’inci maddeleri kapsamında kalan köylerimiz başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan tüm köy ve mahallelerimizde; anız, bağ bahçe, fındıklık ve tarla temizliği amacıyla dahi olsa her türlü bahçe atığı, bitki örtüsü vb. yakılması ile çoban ve avcı ateşi yakılması yasaktır.”
“Kamping işletmeleri haricinde orman içerisinde ve bitişiğinde kamp yapılması, çadır kurulması yasaktır.”
“Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılması yasaktır.”