GÜNCEL

Naci Görür'den Korkutan Deprem Uyarısı: "Marmara'yı Tümüyle Etkiler"

Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde düzenlenen Ticaret ve Sanayi Odası panelinde beklenen Marmara depremi ve ekonomik etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Görür, Marmara Denizi'ndeki fay hatlarına dikkat çekerek, "Böyle bir deprem olduğu zaman, Marmara Bölgesi'ni tümüyle etkiler" dedi.

Abone Ol

Trakya bölgesindeki potansiyel büyük bir depremin Marmara'yı tamamen etkileyeceğini belirten Görür, "Böyle bir deprem olduğu zaman, Marmara Bölgesi'ni tümüyle etkiler. Trakya bölgesi dediğin, Marmara Denizi'nden yaklaşık 100 kilometre o faydan 100 kilometre kuzeye, 100 kilometre güneye git; buralar, ciddi bir şekilde etkilenebilir. 1999 depremlerini düşünün; bu depremler Gölcük'te oldu ama Avcılar'da 1000 kişi öldü. Avcılar da Gölcük'e yaklaşık 100 kilometre yakın bir mesafeydi. Marmara Bölgesi, büyük ölçüde etkilenir. Onun için aklımızı başımıza toplayıp, bu bölgede depreme uygun önlemler almamız lazım" diye konuştu.

Niksar'dan Adapazarı'na Olası Etkiler:

Depremin muhtemel etkilerini ve alınması gereken önlemleri vurgulayan Prof. Dr. Görür, "Marmara Bölgesi'nde deprem beklediklerini" vurgulayarak nedenlerini detaylarıyla açıkladı. Fay hatlarının doğudan batıya doğru depremleri taşıdığını belirten Görür, geçmişte yaşanan örneklerle bunu destekledi. Niksar'dan Adapazarı'na kadar olan bölgede yaşanan depremlerin, bu deprem senaryosuna uygun olduğunu belirtti.

Doğudan Batıya Yıllardır Devam Ediyor:

Görür, "Kuzey Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova'dan başlayıp, Marmara Denizi'ne kadar gelen Kuzey Anadolu Fayı her nerede bir deprem oluşturursa; oranın batısı bir sonraki deprem için hedef haline gelir ve hep öyle olmuştur. 1939'da Erzincan'dan başlayan deprem 42,43, 44, 57, 67, 99 hep doğudan batıya doğru olmuş. İşte Niksar, Erbaa, Adapazarı, Gölcük gibi doğudan batıya gelmiş ve depremler oluşturmuştur. Kuzey Anadolu Fayı, depremleri doğudan batıya doğru taşımaktadır, alışkanlığı böyledir. Yüzyıllarca bu şekilde çalışmış bir sistem. En son deprem Kocaeli olunca dedik ki, eyvah oranın batısında Marmara Denizi var, dolayısıyla İstanbul var ve hükümeti, insanları uyardık. 'Önlem alın' dedik, işin hikayesi bu ve o uyaranların en başında da ben geliyorum. Çünkü o zaman bütün Marmara'daki deniz araştırmalarını yapan ekibin Türk tarafının başkanıydım. O zaman TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin de başkanıydım" dedi.