HABER: SILA TANRIVERDİ

Mudurnu’da ekilen mısırla yapılan silaj, büyükbaş hayvanlara sade olarak veya samanla karıştırılarak veriliyor. Gerek süt gerek et üretimi bakımından silajın daha verimli olduğu, çiftçilerin süt ve et yeminin yanı sıra kış aylarında hayvanlarına yedirdikleri mısır silajı, sütteki protein oranını, et hayvanlarında kilo alımını ve süt verimini artırıyor. Bolu ve ilçeleri, il genelinde artan hayvancılığa paralel olarak yem bitkisi ekimi ve mısır silajına yöneldi.

Mudurnulu Çiftçilerin Kışlık Silaj Hazırlığı (9)

KIŞLIK SİLAJLAR MAKİNE İLE HAZIRLANIYOR

Mudurnulu çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri, Ekilen mısırların belirli bir zamanı tamamlayıp, kuruması bekleniyor. Daha sonra da silaj makinesi ile iyice ufalanarak biçiliyor ve toprak zemine depolanıyor. Burada da bıçak tabir edilen bir aparatla karıştırılan silaj, daha sonra üzeri kapatılarak kış ayında hayvanlara verileceği güne kadar havasız bir şekilde saklanıyor.

Borcuna karşılık aldığı lunaparkı panayır panayır gezerek işletiyor Borcuna karşılık aldığı lunaparkı panayır panayır gezerek işletiyor

Mudurnulu Çiftçilerin Kışlık Silaj Hazırlığı (3)

Mudurnulu çiftçi Hayrettin Tanrıverdi, yaptığı açıklamada, “Nisan ayı sonu, Mayıs ayı başında ektik. O günden bu güne kadar sulama yapıyoruz. Hayvanlar için ektik. Samana destek, bir ikincisi yeme destek, hayvanın yeşil ihtiyacını kışın karşılıyor. Bu süt verimine faydası var. Bunun yanında hayvancılığa destek oluyor. Bunu yapmasak hayvancılığı yapamayız” dedi.

Mudurnulu Çiftçilerin Kışlık Silaj Hazırlığı (10)

HAYVANLAR SİLAJI ÇOK SEVER

Ayrıca Mudurnulu çiftçi Hayrettin Tanrıverdi, et ve süt verimine faydası olan mısır silajının hayvancılık için önemine dikkat çekerek, “Silaj, hayvanlarımız için, çiftçi için bir besin kaynağıdır zaten. Süt yemi, besi yeminden daha iyidir. Bizim için destektir yani silaj. Samanın yanında iyi gider. Hayvan daha çok yer, süt yapar. Taneli ise daha çok yapar. Hayvanlar için süper bir şey, süper bir yem bitkisi silaj” dedi.

Editör: Boluda Gündem