Bu olursa yer yerinden oynar! Marmara'da o fay kırılmak üzere! Deprem uzmanı tek tek açıkladı ve uyardı! 7.3 büyüklüğünde deprem-  Afetler Öncesi Mühendislik Hizmetleri Çalıştayı, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlendi. Bu önemli etkinliğe deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de katıldı. Prof. Dr. Görür, çalıştayın ardından yakın dostları ve öğrencileriyle bir araya geldi. Jeoloji Mühendisler Odası Başkanı Hüseyin Alan, ODTÜ Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bora Rojay, maden firması genel müdürü Mehmet Yılmaz, sanayici İlhan Usanmaz, Tarık Usanmaz ve Düzgün Esina gibi isimlerle görüşme gerçekleştirdi.

Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci “Tavuk Vebasına karşı” uyardı! Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci “Tavuk Vebasına karşı” uyardı!

Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin hem önemli bir ekonomik felaket olduğunu hem de benzer bir depremin İstanbul'da yaşanması durumunda bu durumun ülkemizin bağımsızlığıyla doğrudan ilişkili olacağını vurguladı. Prof. Dr. Görür, yaptığı son dakika açıklamalarında, depremin etkilediği illerde üretimin durduğunu ve bu durumun yerel iş adamlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerde yaşanan depremlerin ekonomik gerilemeye sebep olduğunu ifade ederek, iş adamlarının "15 yılda eski duruma gelemeyiz" şeklinde endişelerini dile getirdi.

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depreme de değinen Prof. Dr. Naci Görür, Güneydoğu Anadolu'daki depremlerin etkisinin henüz tam olarak giderilemediği bir dönemde Marmara'da büyük bir deprem yaşanması durumunda Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığının ortadan kalkacağını ve hatta siyasi bağımsızlığının da tehlikeye gireceğini belirtti. Marmara Bölgesi'nin Türkiye'deki gayri safi milli hasılanın yüzde 60'ını temsil ettiğini ifade eden Görür, İstanbul'un yoğun nüfusu ve sanayi faaliyetlerinin bulunduğu bir merkez olması sebebiyle bu bölgedeki bir depremin, diğer illerde yaşanan depremlerden çok daha büyük etkilere sebep olacağını vurguladı.

İstanbul'da yoğun yapı stoğunun bulunduğuna dikkat çeken Naci Görür, gecekonduların oranının yüzde 60 olduğunu belirtti.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da yürüttükleri araştırmada, orta Marmara çukurluğunun, yani Silivri açıklarıyla Tekirdağ arasındaki kesimin kırılmış olabileceği ihtimaline dikkat çekti. Ancak Celal Şengör ve Xavire Le Pichon gibi uzmanların bu konuda farklı bir görüşe sahip olduklarını belirtti. Görür, "Orası halen daha kırılabilir" şeklinde bir değerlendirme yaptıklarını ifade etti. Şarköy depremiyle ilgili olarak da "Biz onu ‘1912'de Şarköy depreminde kırılmıştır' diye yorumladık" dedi ve denizaltı çekimlerinde yeni bir kırık olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Naci Görür, "1912'de olsa üzeri kapanır, bir şeyler olurdu. Çoğumuz 1912'de kırıldığı görüşündeyiz. Şarköy depremi, orta Marmara sırtına kadar gelmiş durumda" şeklinde konuştu ve diğer bölgenin Adalar fayı olduğunu aktardı. Kumburgaz fayının 65 km, Adalar fayının ise 45 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Görür, böylelikle 110 kilometrelik bir fayın kırılmaya hazır olduğunu vurguladı.

"Marmara'da 110 kilometrelik fay kırılmaya hazır! Deprem uzmanı bir bir açıkladı ve uyardı! 7.2 büyüklüğünde deprem..." şeklindeki ifadeleriyle dikkat çeken Prof. Dr. Görür, "Adalar fayı 6, diğeri ise 7.2 büyüklüğünde olabilir. Siyasiler, korkularından dolayı bunu yanlış bir şekilde düzelttiler. İstanbul'da yapı stokunun yüzde 60'tan fazlası mühendislik hizmeti almamış, tamamen kaçak göçek ve gecekondu usulüyle inşa edilmiştir" şeklinde konuştu. Ayrıca, KİPTAŞ Genel Müdürü'nün kendisine "Yüzde 65 olsun hocam, öpüp başına koy" dediğini belirtti.

Yüzde 70'ten fazla bina İstanbul'da depreme dayanamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Görür, "Bizim devlet büyükleri bunu anlasalar gece yatamazlar" ifadesini kullandı. Açıklamasını, "Bu ülkenin önemli bir beka sorunu depremdir.

Editör: Songül Karaca