Basın metnini Bolu Aile Hekim Derneği Başkanı Dr. Faruk Karslı okudu. Dr. Karslı, şu ifadeleri kullandı: “Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte sahada canla başla çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak binlercemiz yeniden sağlık müdürlüklerinin önündeyiz. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan bizler, mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma baskısı olmadan halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.”

BOLU’DA BİR İLK! VR İLE TANITIM YAPILACAK BOLU’DA BİR İLK! VR İLE TANITIM YAPILACAK

“Mesleki Bağımsızlığa Müdahalelere Tepki”

Dr. Karslı, tedavi hakkını kısıtlayan uygulamalara şu sözlerle tepki gösterdi:  “Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz. Hastalarımızın muayene, takip, tedavi, aşı, izlem, tarama ve bilgilendirilmesi için yeterli zaman ve olanak talep ediyoruz. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz. Hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasında il ortalamasının altında kalana ek ödeme ,il ortalamasının üstünde kalana ödeme olmaması gibi bir uygulama hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde raporların ücretli olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu demektir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yenidoğan skandalında gördüğümüz gibi ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yılda 7’den fazla hastane başvurusu olan hastaların tedavi hakkının, bizim üzerimizden kontrol edilerek, ihtar ve maaş kesintisi ile kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Ücretlerimizin hastane başvurusu ya da son 6 ay ASM’ye başvurmayan kişi sayısı gibi bizim müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hastalık Yönetim Platformu ve Veri Girişi Sorunları”

Dr. Karslı, Hastalık Yönetim Platformu’nun (HYP) etkisizliğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Bakanlık yetkililerinin öve öve bitiremedikleri Hastalık Yönetim Platformu (HYP) hastaya fayda sağlamadığı gibi bizi veri giriş memuru yapmaktan başka işe yaramıyor. Yönetmelikle; Bir yandan 3500 nüfusa hizmet vermemiz, çok sayıda poliklinik yapmamız istenirken aynı zamanda kronik hastalıkları HYP sistemine girmemiz bekleniyor. HYP ye veri girişi kronik hastalık tarama ve takibi değildir. Aile hekimleri zaten yıllardır bu hastalıkların takip ve tedavisini ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak yapmaktadır. Sağlık Bakanlığının ülkemiz için gelecekte önemli bir sağlık sorunu ve yükü olacak bu hastalıkların takibini sadece bir yazılım sistemine 2-3 dk lık veri girişi olarak görmesi, toplum sağlığı için endişe vericidir. Hastalarımızın bilgilerini Aile Hekimliği Bilgi Sistemi dışında başka bir programa girmemizin mantığı nedir? Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.” dedi.

“Ebe ve Hemşirelerin Mağduriyeti”

Hekim Birliği Sendikası Bolu şube Başkanı Dr.Faruk Karslı “Bu sistemle ASM’ler de çalışan ebe ve hemşirelerin tavan katasıyı artırılmadığı için ciddi maddi kayıplar yaşanmaktadır. Aile Sağlığı merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları çok düşmüş, entegrelerde çalışan aile hekimi, hemşire ve ebelere bu düşüşün üstüne beşer nöbet eklenince toplu istifalar olmuştur.  Bu sorun çözülemediği takdirde ASM’ler de ve Entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacaktır. Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak, hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Sorunlar yumağına dönen günlük politikalar ile çözülmeye çalışılan Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin STK lar ve meslek örgütleri ile birlikte görüşülüp danışılarak ve özlük haklarımız verilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz.  Eziyet Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için olan, halkımızın desteğiyle sağlık yöneticilerini uyarmak istiyoruz; Bu eziyet yönetmeliği geri çekilsin! Halkımıza daha nitelikli hizmet vermemiz ve kazanılmış haklarımız engellenmesin. Bakanlık çalışma koşullarımızı düzeltmek için taleplerimizi gerçekleştirsin! Destekleri için Bolu-Düzce Tabip odası, Düzce Aile Hekimleri derneğine, teşekkür ederiz.” diye konuştu. Haber Merkezi