Gerede'de  Deri OSB ve Karma OSB deki Arıtmasız üretim sonucu, Gerede' Çayı olarak başlayan filyos çayı olarak Karadeniz’e dökülen 288 km uzunluğundaki  Filyos Nehir Havzasını Gerede Umutköy ve Yağdaş Köyü’nde deşarj olan kimyasal Atık sular neticesinde en başta atık suya en yakın olan Gerede, Eskipazar ve Çerkeş’e ait 80 köy olmak üzere 288 km boyunca havzadaki tüm yerleşim birimlerini, halk sağlığı başta olmak üzere suda yaşayan tüm canlılar açısından ekosistemin ölmesi, tarımsal üretimin ve hayvancılığın yapılamaz hale gelmesi ve kötü koku ile köylerde yaşamı tehdit etmeye devam ediyor.

Köylerde sera ve tarım alanları sulaması tamamen bitmiş durumda.

Köy halkı ilerleyen zamanda kirli kimyasal atık suyun yeraltı su kaynaklarına sızarak içme sularının etkileneceğinden endişesini dile getirirken, birçok köyün içme suyu kuyusu aynı çay havzasında yer  aldığını ve insan sağlığını da günden güne tehdit ettiğinin altını çizdiler.

4 ay önce Gerede çevre katliamına Dur platformu olarak başlayan, Eskipazar ve Çerkeş’in katılması ile gelişen şimdide Karabük’te hatta Yenice, Çaycuma, Devrek, Gökçebey İlçelerinin de aynı havzada olmaları ve aynı şekilde kirlilikten olumsuz etkilenmeleri nedeniyle Platform ismi “FİLYOS NEHiR HAVZASI” adı altında bir sosyal medya ağı oluşturuldu. Çevre katliamına Dur! Platformu olarak güncellenmiş ve zincire her geçen gün yeni halkalar eklenmeye başlamıştır.

Platform Başkanı İIhan ARMAĞAN yaptığı açıklamada; “ Yaklaşık 4 aydır çalmadığımız kapı kalmadı. CİMER, çevre ve şehircilik bakanlığı, Orman bakanlığı,  sağlık bakanlığı, Gerede Kaymakamlığı gibi tüm devlet kanallarına başvurduk.

Gerede Çevre katliamına Dur!  (8)

10 mart 'ta da  Bolu Valisi Sayın Erkan Kılıç ve Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bolu İl  Müdürümüz  ve Müdür Yardımcımız ile görüşmüştük.

Görüşmemiz Kamuoyu açıklaması olarak 12 Mart 2023 günü Bolu basını ile ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılmıştı. Görüşmenin en somut bilgisi de Nisan ayı sonunda Arıtma Cihazlarının Gerede Deri OSB de sahaya indirileceği, taahhüdü olmuştur.

Gerede Çevre katliamına Dur!  (2)

Süreci takip ediyoruz aynı zamanda belli bir program dahilin de çalışmalarımıza devam ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Platform sözcüsü Mehmet Emin Aslan’da yaptığı açıklamada  “ Ankara’ya içme suyu olarak tahsis edilen Gerede Çayının aktığı havzanın ekosistemin yaşaması için ihtiyacı olan can suyunu bırakma taahhütüne uyulmadığı hususunda endişeler yaşandığını dile getirerek bu konunun da takibini sürdürmekte olduklarını, Ankara’da Bakanlık düzeyinde de girişim başlattıklarını böylece süreçteki sorumlu tüm ilgili kesimleri göreve çağırdıklarını, Karabük başta olmak üzere havzadaki İl ve İlçeleri de sürece katma çalışmalarına başladıklarını, bu katliamın tüm vicdanları kararttığını , kabul edilemez olduğunu ve işletme sahiplerinin de arıtma tesisi aktif hale gelene kadar kendilerine düşen sorumlulukları gözden geçirerek kirli  üretime en azından arıtma bitene kadar kapasite düşürme hatta son verme yönünde kararlar almalarını beklediklerini , artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını, işin peşini süren haklarını bilen dikkatli bir platformun konunun takibinde olduğunu ifade etti.

Gerede Çevre katliamına Dur!  (3)

Gerede Akçaşer Köyü sakinlerinden, Mustafa Halıcı  Artık köyde yaşanılmaz hale geldiğini dile getirerek, Köyde kokudan duramıyoruz. Evimizde dahi maske takıyoruz. Hayvanlar sudan içmesin diye su kenarında Nöbeti tutuyoruz. Böyle devam ederse hayvanları satıp köyü kapatmak zorunda kalacağız diye konuştu