Toplantıya, Bolu Vali Yardımcısı Sayın Abdullah Abid ÖZTOPRAK, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Sayın İsmail COZOĞLU, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Dr. Ayşegül SELIŞIK, Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Saliha AKBAŞ ve proje ekibi, ilgili Genel Müdürlüklerden temsilciler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür yardımcısı Hasan TAŞ ve ilgili teknik ekip, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Proje uygulama alanı olan Yeniçağa ve Seben İlçelerinden yetkililer ve çiftçilerimiz katıldı.
Genel Müdür Yardımcısı Sayın İsmail COZOĞLU açılış konuşmasında iklim değişikliğinin dünya gündeminin başında yer aldığına, Türkiye'nin iklim değişikliğinin sonuçlarından önemli oranda etkilenecek ülkelerden biri olduğuna değindi. Stratejik sektör olmasından dolayı tarım sektörünün yapısal değişime en fazla ihtiyaç duyulan alan olduğuna ve sürdürülebilirlik prensiplerine göre tarım yapılmasının doğal kaynakların ve tarımsal çevrenin korunmasına yönelik önemine de vurgu yaptı. Bakanlığımızın “Ekosistem Odaklı Gıda Üretimi" amaçlayan projeye verdiği desteği yineleyerek proje çıktılarının ve uygulanacak demonstrasyonların Bolu ili tarımına ve tarımsal çevresine değerli faydalar sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Dr. Ayşegül SELIŞIK Proje'nin önemine değinerek Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte çevreyi koruyan projeleri sahada yürütmekten mutlu olduklarını ve bu tip projeleri daha da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek konuşmasını tamamladı.
Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Abid ÖZTOPRAK ise GEF bütçeli söz konusu projenin tarım sektöründe ilk kez Bolu ilinde uygulanmasının önemli olduğunu ve burada oluşturulacak "Ekosistem Odaklı Gıda Üretimi Sisteminin " Bolu ilinde oluşturularak ülke geneline yayılmasından mutluluk duyduğunu ve projenin Bolu İlimize ve Ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilediğini belirti.
Açılış konuşmalarının ardından, çalıştayda proje faaliyetleri ve zaman çizelgesi ile ilgili katılımcıların görüşleri alındı.
2023-2025 yıllarında uygulanacak Ekolojik Tarım Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi "Gelecek Nesiller İçin Tarım" hedefimize katkı sağlayacaktır.
Bolu ili Yeniçağa ve Seben İlçelerinde uygulanacak Proje ile Türkiye'de entegre ve kapsamlı bir agroekolojik yönetim stratejisi geliştirmenin ve tarımsal ekosistemlerin daha sürdürülebilir ve verimli yönetimi için çevre, doğa, iklim değişikliği ve tarım uygulamaları arasındaki etkileşimleri dikkate alarak bütünleşik bir yaklaşımın hayata geçirilmesinin önünü açmaktır.
Projenin Türkiye tarımının birbirleriyle bağlantılı olan ekosistem odaklı sorunlarının çözümünde ulusal politika ve kapasitenin güçlendirilmesi bakımından fark yaratmaya yardımcı olması hedeflenmektedir.