GÜNCEL

Dr. Ramazan Demirtaş Aksaray için Tuz Gölü fayının kırılması durumunda üreteceği depremin büyüklüğünü açıkladı

Dr. Ramazan Demirtaş Aksaray'ın deprem riskine ilişkin açıklamada bulundu

Abone Ol

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın yaptığı bir çalışma dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası altından doğrudan fay hattı geçen 24 il incelemeye aldı.

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın incelemesi Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan ve Hakkari gibi şehirleri kapsıyor.

Uzmanlık alanı paleosimoloji olan Dr. Ramazan Demirtaş da bu illeri incelemeye aldı.

Paleosimolog Dr. Ramazan Demirtaş Aksaray'ın deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demirtaş şunları kaydetti:

''Türkiye'de 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı olan yerler belli oldu"

i) Aksaray kent merkezinin doğusundan Tuz Gölü Fay Zonu (TGFZ) geçmektedir.

ii) TGFZ uzunlukları 15km ile 60km arasında değişen 6 segmentten oluşan yaklaşık 180km uzunlukta normal fay zonu

iii) Wells and Coppersmith (1994) formülüne göre, uzunlukları esas alındığında, segmentlerinin 6.2 ile 7.1 aralığında deprem üreteceği sonucu çıkar.

iv) Küçük miktarda sağ yönlü doğrultu atım bileşeni olmakla birlikte baskın normal faylanma olan TGFZ'nun 6 ayrı segmentinin aynı anda kırılarak 7.1 ve üzeri deprem üretme olasılığı çok düşüktür.

v) Tuzgölü fayı ile ilgili segmantasyon, geometrik-yapısal-paleosismolojik özellikleri, deprem davranışı-kırılma mekanizması ve fay/deprem tehlike parametrelerini bilmeden "ekran-salon jeolojisi" yapılınca fayı boydan boya kırabilirsiniz.

vi) Bir görüş ileri sürüyorsanız, bu iddianızı ispatlamak zorundasınız. Tuzgölü fayının aletsel-tarihsel-tarihsel öncesi dönemde M>7.0 büyüklüğünde deprem ürettiğine ilişkin veri sunmak zorundasınız.

vii) TGFZ'nun yıllık kayma hızı 0,05mm/yıl olarak saptanmıştır (Demirtaş vd, 2016).

vii) TGFZ yıllık kayma hızı esas alındığında, 6.5 -7.0 aralığındaki depremlerin yinelenme aralıkları 10-20 bin yıl aralığında değişmektedir.

viii) Demirtaş vd (2016) Şereflikoçhisar civarında 10 civarında fay kazısı ve Kürçer ve Gökten (2012) tarafından yapılan fay kazılarında, TGFZ'nun deprem yinelenme aralıklarının 10 bin yıldan daha uzun olduğu ortaya konulmuştur.

ix) Ancak paleosismoloji konusunda uzman olmayan tarafından Aksaray'ın mikrobölgelemesi kapsamında yapılan birçok kazıda Tuzgölü fay zonunun izine rastlanmadığı rapor edilmiş, ancak raporun deprem tehlike-risk analizi başlığında 6.7 büyüklüğünde deprem üreteceği belirtilmiştir.

x) Uzman olmayan paleosismoloji cerrahlarının eline düşerseniz, kent planlaması yapamazsınız, tüm halkı hasta edip, öldürürsünüz.

İşte bu yüzden #fayyasası konusu gündemden düşürülmeli, aksi taktirde masada kalan insan sayısı çığ gibi büyüyecektir.

xi)"Aksaray'dan geçen Tuzgölü Fay Zonu üzerinde 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı var" şeklinde iddianız varsa, öncelikle-bir önceki 7.0 büyüklüğündeki depremin zamanını, yinelenme aralıklarını ve en son ürettiği 7.0'lik depremden itibaren geçen süreyi söylemek zorundasınız.

xii) Söyleyemezsiniz, çünkü uzmanlık alanınızın olmadığı bir konuda, üstelik deprem tehlike parametreleri içermeyen spekülatif bilgiler üreterek, fay yasası gibi bir mağduriyet yasasının meclisten çıkmasını istiyorsunuz.

xiii) Yasa yapıcılara sesleniyoruz, SAKIN çıkartmayın..

xiv) TGFZ normal fay zonu olması ve Aksaray'ın gevşek suya doygun alüviyal yelpaze çökelleri üzerinde yer alması nedeniyle, SAKINIM BANDI oluşturamazsınız.