Yedigöller yolu ulaşıma kapandı Yedigöller yolu ulaşıma kapandı

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede yaşanan artçı depremler tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Göksun (Savrun) fayına ilişkin ise deprem bilimcilerin görüş ayrılıkları devam ediyor.

Plaka tektoniğinden depremlere kadar her türlü sismolojik olayla ilgilenen Harvard Üniversitesi mezunu ve Cornell Üniversitesinin Yer ve Atmosfer Bilimleri bölümünde asistan profesörlük yapan Dr. Judith Hubbard'da konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Hubbard şunları kaydetti:

Türkiye'de artçı sarsıntılar devam ediyor ve beraberinde tetiklenmiş olabilecek depremler hakkında spekülasyonlar da var. Çoğu artçı sarsıntı Göksun civarında meydana geliyor - kuzey çatlak bölgesinin batı ucunda. Bunlarla birlikte, Adana'ya doğru ilerleyebilecek bir olası deprem hakkında söylentiler dolaşıyor.

Haritalanan fay hatları, artçı sarsıntı bölgesinden güneybatıya doğru uzanır, ancak doğrudan Adana'ya yönelmezler - ve bu faylar genellikle düşük güvenilirlikle değerlendirilir.

Dr. Judith Hubbard'dan olası Adana depremi yorumu Adana büyük bir faya yakın konumdadır-1

Adana yakınlarında daha önce de daha büyük depremler meydana geldi - en son 1998'de (M6.3). Bununla birlikte, artçı sarsıntı desenleri normal seyretmektedir. Büyük çoğunluğu olan depremlerin çoğunda ön sarsıntılar bulunmamaktadır; küçük depremlerin büyük depremleri takip etmediği de genellikle gözlemlenmektedir."

Bir takipçisinin "Savrun hakkındaki endişeleriniz ve bölgedeki stres konusunda, Türkiye'deki uzmanlar tarafından yapılan açıklamaların endişenizi artırdığını anlıyorum. Savrun'un var olup olmadığı konusunda belirsizlik olduğunu ve hatta daha da kötüsü, oradaki stresin farkında olmamız gereken bir durum olduğunu söylüyorlar. Anladığım kadarıyla bu artçı sarsıntılar ÇOĞUNLUKLA normaldir. Ve jeoloji/sismoloji uzmanı olmadığım için, ne zaman endişelenmemiz gerektiğini sormak istiyorum. "Bu tehlikeli görünüyor, dikkatli olmalıyız" noktasını hangi göstergeler belirler? Teşekkür ederim." sorusuna Juddith şu yanıtı verdi:

"Ne yazık ki, çoğu büyük depremin ön sarsıntıları olmadığından, deprem desenleri çok yardımcı olmamaktadır. Ancak Adana'ya çok daha yakın bir şekilde önemli bir sismik aktivite görürsem, bunu dikkatle takip ederim.

Ancak, yüksek riskli olduğunu bildiğimiz bölgelere bakmak ve nedenini düşünmek faydalı olabilir. Bu bölgeler, uzun süredir hareket etmemiş olan önemli aktif fay hatları üzerindedir ve muhtemelen komşu fay kesimlerinde geçmişte meydana gelen depremlerle ilişkilidir. (Örneğin, İstanbul'a yakın bölgeler.)

Diğer taraftan, Adana, büyük bir faya yakın konumdadır. Yakın bir deprem olsa da, bu depremin yakın konumdaki fay üzerindeki stres üzerindeki etkisi çok net değildir. Bazı bölgeler biraz stres altında olabilirken, bazı bölgelerde biraz daha düşük stres olabilir.

Bu nedenle, risk konusundaki belirsizlik aslında iyi bir işarettir - dünya genelinde yüksek riskli olduğunu bildiğimiz tüm bölgelere kıyasla! Artçı sarsıntı desenleri de bu bölgelerde yardımcı olmaz - bilgi sağlamada çok fazla katkı sunmazlar." (Kısa Dalga)

Editör: Songül Karaca