Dijital ortama uyum sağlayamayan gazetecilerin sektörde fazla istihdam edilemeyeceğini vurgulayan Gazetecilik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rengim Sine Nazlı, gazetecilere çok iş düştüğünü söyledi.

Yeni medyanın geleneksel gazeteciliğe sağladığı en büyük avantajın hız ve arşiv olanağı olduğunu belirten Doç. Dr. Rengim Sine Nazlı, “Yeni medya, her alanda ulaşılabilirlik sağlamıştır. Gazetecilik şuan yapay zekâdan faydalanıyor. Sayısal verilerin olduğu alanlarda aslında yapay zekâ kullanılıyor zaten. Örneğin hava durumu haberleri, spor haberleri, deprem haberleri vs. bunlar birtakım programlarla kullanılıyor. Tabi yapay zekâ istihdamı da etkiliyor.  Fakat yapay zekânın yazılı gazeteciliği tam olarak bitireceğinden bahsedemeyiz. Tirajlar geçmişe nazaran çok azaldı. Fakat mevcut gazetecilik de dijital sektöre aslında uyum sağlıyor” dedi.

GAZETECİLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Robot gazeteciliğinden de bahseden Doç. Dr. Rengim Sine Nazlı, “Otomatik gazetecilik  olarak da adlandırılan robot gazetecilikte haber makaleleri, insan muhabirleri yerine bilgisayar programları ve Yapay Zekâ (AI) yazılımı tarafından üretilir. İstenilen çıktıya bağlı olarak ses, ton ve stil özelleştirilebilir.  Kısacası robot gazetecilik, haber makalelerinin makineler veya bilgisayar programları tarafından üretilmesini ifade eder. Robot gazeteciliği sektörde istihdamı, insan gazeteciliğini azaltmaktadır. Fakat gazeteciliği bence bitirmez. Yani gazetecilik bitmeyecek fakat dijitale uyum sağlayamayan gazeteciler sektörde çok fazla istihdam edilemeyecek. Robot gazeteciliği daha çok verilerle ilintili olduğu için mühendisler gibi farklı disiplinlerin de bizim sektöre girmesini sağlıyor. Bu anlamda da gazetecilere de fazla iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

Mudurnu’da Eğitim Skandalı: Öğrenciler Elektrikli Isıtıcılarla Isınmaya Çalışıyor Mudurnu’da Eğitim Skandalı: Öğrenciler Elektrikli Isıtıcılarla Isınmaya Çalışıyor

Yapay Zeka-1

 “BİR YAPTIRIMIN OLMASI GEREKİYOR”

Basın sektöründe yalan haberin önüne geçilmesinde özdenetim mekanizmasının önemine vurgu yapan Nazlı, “Yalan haber önceden de vardı fakat şimdi çok fazla arttı. Geleneksel haberde yalan habere çok fazla yer verilmez ama haber sitelerinde durum ne yazık ki böyle değil.  Halkı galeyana getirmek için veya mizahi amaçlı deformasyon dediğimiz içerikler üretiliyor.  Bununla ilgili denetimin yapılması gerekiyor. İnsanlar internetteki anonimliğin arkasına gizlenerek bu içerikleri üretiyorlar. İnsanın önce kendi ahlaki değerlerinin olması gerekiyor. Buna sahip olmayan insanlar için de bir yaptırımın olması gerekiyor. Gazeteciler içeriğini doğrulamadığı haberleri yayınlayabiliyorlar ve bundan zarar görebiliyorlar. Kişiler özdenetimlerini elden bırakmadığı müddetçe herhangi bir problem olmaz” cümlelerine yer verdi.

Editör: Boluda Gündem