Boğmaca, aşılar sayesinde önlenebilen bir hastalıktır. Ancak aşı karşıtlığının artması ve düzensiz aşılanma nedeniyle boğmaca vakalarında belirgin bir artış yaşanmaktadır. Aşı, sadece bebeklere değil, erişkinlere de 10 yılda bir tavsiye edilmektedir.

Uzman Uyarıyor: Koronavirüsle Birlikte Boğmaca Arttı!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, koronavirüs salgını sonrasında boğmaca vakalarında artış olduğunu vurguluyor. Boğmaca, oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır ve aşı bulunmadan önce bebek ölümlerine neden olmaktaydı.

Boğmaca Nasıl Bulaşır ve Seyri Nasıldır?

Dr. Seçkin, boğmacanın hava yoluyla damlacık enfeksiyonuyla bulaştığını ve hastalanan kişinin haftalarca bulaştırıcı olabileceğini belirtiyor. Hastalığın seyri, başlangıçta nezle, hapşırık ve hafif ateşle başlar, ardından öksürük krizleri ve ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Türkiye'nin en büyük panayırlarından biri başladı Türkiye'nin en büyük panayırlarından biri başladı

Çocuklarda Boğmaca Vakalarında Artış Koronavirüs Sonrası Alarm-2

Aşılar İçin Uyarı: Düzenli Aşılanma Şart!

Uzmanlar, hamilelikte ve hastaneden taburcu olurken her anneye boğmaca içeren karma aşının yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca erişkinlere de 10 yıl arayla boğmaca aşısı yapılması öneriliyor. Düzenli aşılanmanın önemi vurgulanarak, aşılarını yaptırmayanların her mevsimde boğmaca riski altında olduğu belirtiliyor.

Hastalığın Ciddiyeti ve Tedavisi: Bilinçli Olunmalı!

Dr. Seçkin, aşılanmamış küçük bebeklerde, annesi hasta olan bebeklerde, prematüre bebeklerde ve ciddi sağlık sorunları olanlarda boğmacanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor. Hastalığın tanısının PCR ile konulduğunu ve antibiyotik tedavisi gerektiğini belirtiyor. Bazı durumlarda hastanede tedaviye ihtiyaç duyulabileceğini ekliyor.

Çocuklarda Boğmaca Vakalarında Artış Koronavirüs Sonrası Alarm-3

Editör: Songül Karaca