Karaköy Tarihi Camii, 9 kilometre uzaklıkta bulunan ve 230 nüfuslu Karaköy köyünde yer alıyor. Yeni bir cami inşa edildikten sonra atıl kalan ve 800 yıllık olduğu değerlendirilen bu tarihi cami, içerisindeki el yapımı motifler, yazılar, oymalar ve duvar resimleriyle dikkat çekiyor. Ancak ahşap malzemelerin çürümesi sonucu cami, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bolu Valiliği, benzeri olmayan güzellikteki bu tarihi camiyi restore etmek için Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Restorasyon sürecinin, caminin aslına uygun şekilde güçlendirilip yeniden hayata geçirileceği öğrenildi.

Göynük havadan görüntülendi Göynük havadan görüntülendi

Karaköy Camii-1

“Tam Manasıyla İsmi De Bilinmeyen Bir Cami”

Uludağ Üniversitesi'nde Din Eğitimi Yüksek Lisansı yapan Karaköy Cami İmamı Gökçehan Aktürk, caminin tarihi hakkında bilgi verirken, ismi tam olarak bilinmeyen bu caminin Osmanlı kültürü öncesine ait olabileceğine dair işaretler bulunduğunu belirtti. Aktürk, caminin farklı kültürler tarafından kullanılmış olabileceğini düşündüren resimli motiflere ve yazılara da değindi.

“Çok Fonksiyonlu Olarak Miras Bırakıldığını Söylemek Mümkün”

Cami içerisindeki yazılardan örnekler veren Aktürk, caminin çok fonksiyonlu bir yapı olduğunu vurgulayarak, Osmanlı dönemi öncesini de kapsadığı için birçok alanda kullanılabilen özel bir yapı olduğunu belirtti. Aktürk, caminin içerisindeki yazılardan birinin "Mescitlerdeki münafıklar, kafesteki kuş gibidir" olduğunu ve bunun caminin müminler için özgürlük ifade ettiğini söyledi.

Aktürk, Bolu Valiliği'nin ve Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon çalışmalarına başladığını ve caminin tarih ve kültür mirası olarak yeniden hayat bulmasını umduklarını ifade etti.

Editör: Boluda Gündem