Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü tarafından “Yedigöller Milli Parkı Alan Yıpranma Değerlendirmesi ve Olası Rehabilitasyon Metodolojilerinin Tartışılması” konulu önemli bir seminer düzenlendi.

Yedigöller’in korunması ve sürdürülebilir yönetimi açısından kritik öneme sahip olan seminerde, milli parkta daha önce yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, insan kaynaklı (antropojenik) tehditler ve bu tehditlerin doğal dokuya olan etkileri ele alındı.

Bolu’da Ki Cennet Yedigöller S.o.s Veriyor (2)

Yedigöller'de Doğanın Geleceği Masaya Yatırıldı

Uzmanlar, Milli Park Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında “Göllerin Ekolojik Olarak İyileştirilmesi Alt Planı” ve “Ziyaretçi Yönetimi Alt Planı” uygulamalarının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yedigöller gibi özel ekosistemlerin korunabilmesi için ziyaretçi yoğunluğunun yönetilmesi ve ekolojik restorasyon çalışmalarının artırılması gerektiği ifade edildi.

Bolu’da Ki Cennet Yedigöller S.o.s Veriyor (5)

Seminere, İstanbul Orman Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Simay Kırca Flores, Düzce Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Akif Keten, Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Prof. Dr. Engin Eroğlu, Doç. Dr. Serir Uzun, Dr. Öğr. Üyesi Bilal Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Murat Sargıncı, Dr. Öğr. Üyesi Nihan Koçer ve Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan gibi akademisyenlerin yanı sıra, DKMP 9. Bölge Müdürlüğü, Bolu DKMP Müdürlüğü, Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü yetkilileri katılım sağladı.

Bolu’da Ki Cennet Yedigöller S.o.s Veriyor (6)

Hava Durumu! Bolu Valiliği’nden meteorolojik uyarı Hava Durumu! Bolu Valiliği’nden meteorolojik uyarı

Doğal yaşam alanlarının korunması konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan seminer, Yedigöller’in geleceği için atılması gereken adımlara dair önemli fikirlerin paylaşılmasına zemin hazırladı. Yetkililer, bilimsel veriler ışığında Yedigöller’in ekolojik dengesini koruyacak çözümler üretmenin artık kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Yedigöller için acil eylem planı önerisi

Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Yedigöller Milli Parkı’ndaki ekolojik yıpranmayı değerlendirmek ve rehabilitasyon yöntemlerini tartışmak için bir seminer düzenledi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Acil eylem planının devreye alınması ve yedi gölün olduğu alanın rehabilite edilmesi amacıyla belli bir süre turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor” dedi.

Bolu’da Ki Cennet Yedigöller S.o.s Veriyor (4)

Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün, Yedigöller Milli Parkı’ndaki ekolojik yıpranmayı değerlendirmek ve rehabilitasyon yöntemlerini tartışmak için düzenlediği seminere akademisyenler, ormancılık uzmanları ve bölge yöneticileri katıldı. Görüşmede parkın korunması için atılması gereken adımlar tartıştı.

“Yedi gölün olduğu alanın turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor”

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Yedigöller Milli Parkı’nda yaşanan doğa tahribatının önüne geçilebilmesi için yapılması gereken çalışmalara değinerek, “Bölgede yaşlı anıtsal nitelikte ağaçların öldüğünü görüyoruz. Turizm kapsamında çok fazla ziyaretçi bölgeye geliyor. Toprakta sıkışma meydana geldi. Milli park ilan edilen özellikle yedi gölün bulunduğu çekirdek kısmındaki bir bölgeye bu kadar ziyaretçinin alınmaması, gözlemlerin uzaktan yapılması gerekiyor. Acil eylem planının devreye alınması ve yedi gölün olduğu alanın rehabilite edilmesi amacıyla belli bir süre turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor” dedi.

Bolu’da Ki Cennet Yedigöller S.o.s Veriyor (1)

Bölgedeki rekreasyon çalışmalarının da önemini vurgulayan Aksoy, “Yedigöller’i, üç il kullanıyor, dört farklı ana ulaşım yolundan üç farklı girişi var. Bu kadar yoğun rekreasyon varken, ne kadar proje yaparsanız yapın tahribatı önleyemezsiniz. En zengin su kaynaklarının olduğu yere 15-20 santim asfalt atılıyor. Bu turizmin planlanması lazım. Yedi gölü yapan doğal sistemi, yapay hale getiriyoruz. Dünya’nın hiçbir yerinde örneği yok. yedi tane gölü yapan ekolojik sistemin kalbine herkesi yığdık” şeklinde konuştu.