Bolu İl Müftülüğünün Ramazan ayı programı çerçevesinde her yıl düzenlediği Enderun usulü teravih namazı Bilal Habeşi Camii'nde yoğun katılımla kılındı.
Osmanlı'dan kalma geleneği bu yıl da sürdüren İl Müftülüğü, 27 Mart Pazartesi günü Sandallar Mahallesi Camii'nde Enderun usulü teravih namazını kılarak başladı. Ramazan ayı boyunca Bolu merkezde farklı camilerde kıldırılan Enderun usulü teravih namazı devam ediyor. Osmanlı Enderun Mektebi geleneği olan Enderun usulü teravih namazında cemaat, her dört rekatı Türk musikinin farklı makamlarında kılarak ve bu makamları ilahilerle süslüyor. Müezzinler ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yapıyor. Enderun usulü teravih namazı bu akşam Bilal Habeşi Camii'nde yoğun katılımla kılındı. Diyanet İşleri Başkanlığı Zekât Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, Bilal Habeşi Camii'nde yatsı namazından önce konuşma yaparak ramazan ayı, zekat ibadeti ve dayanışma hakkında cemaati bilgilendirdi. Erhan, Enderun teravihini de cemaatle birlikte kıldı. Vatandaşlar namaz kıldıran görevlileri tebrik etti.
Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu ise yaptığı açıklamada, “Enderun usulü teravih namazı Osmanlı döneminden gelen güzel bir uygulama. Enderun usulü teravih namazını Bolu'da bu konuda eğitimli ve donanımlı din görevlilerimiz yıllardır çok güzel bir şekilde yerine getiriyorlar. İlk namazımızı Sandallar Camii'nde, ikinci olarak Yeşil Cami'de kıldık. Bu akşamda Bilal Habeşi Camii'ndeyiz. Ramazan sonuna kadar 8 farklı camide bu uygulamayı devam ettireceğiz. Halkımızın Enderun teravihi hakkındaki memnuniyeti bizleri mutlu ediyor. Buradan görevli arkadaşlarıma ve her zaman yanımızda olan, bizleri yalnız bırakmayan Bolu halkına da göstermiş oldukları ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
ENDERUN USULÜ TERAVİH NEDİR?
Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almaktadır. Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin Buhurizade Mustafa Itri Efendi (1712) olduğu söylenmektedir.
1831 yılının ramazan ayında, musikişinas padişahlardan Sultan 2. Mahmud'un da bulunduğu, müezzinliğini Türk musikisinin dahi ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi'nin kıldırdığı teravih, enderun usulünün ilk örneğiydi. Enderun usulü teravihin özelliği, namazın her 4 rekatının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi.
ENDERUN USULÜ TERAVİH NASIL KILINIR?
Enderun Usulü Teravih, iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler.
Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki’nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.