Bolu’nun doğal güzellikleri ve Yayları ile ünlü ilçesi Kıbrıscık’de bulunan yaylalarındaki manzara görsel şölene sahne oldu. Bulutları kızıl renge boyayan güneşin dağların arkasından batışı, fotoğraf tutkunlarına kartpostallık kareler sundu.  Muhteşem manzara görenleri adeta mest etti.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (9)

Kıbrıscık’a Nasıl gidilir

Kıbrıscık, tabii güzelliklerle bezenmiş, 1090 m rakımda, oksijen deposu havasıyla ülkemizin güzide yerlerindendir. İl merkezine 65 km. mesafededir. Kıbrıscık – Beypazarı yolu üzerinde olup ilçeye 22 km mesafede Karagöl bulunmaktadır.

Kıbrıscık ilçesi'ne ait ilk bulgular M.S. 100. yıla kadar uzanmaktadır. İlçe; ilkçağda Siberis denen ırmağı (şimdiki adı Aladağ Çayı) oluşturan kollardan Uludere'nin ke­narında yer almaktadır. Si- beris adının bir diğer söy­leniş biçimi Kyberis’tir.Kyberis kelime olarak, “kutsal gürsu” demektir. Bu­radan yola çıkarak Kıbrısçık adının da Kyberis’den geldiği­ni söylemek mümkündür.

Belçika'dan bisikletle yola çıktı, Bolu’dan geçecek Belçika'dan bisikletle yola çıktı, Bolu’dan geçecek

İlçe çevresinde pek çok Roma döne­mi yerleşim yerlerinin de olduğu tespit edilmiştir.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (8)

Yaylalar nasıl gidilir. Ne kadar mesafede bulunur?

        İlçe merkezi ve çevresi dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olduğundan ovalar yoktur. İlçe merkezinin kuzeyindeki Köroğlu Dağları’nın (2400 m.) etrafında yaylalara rastlanır. Köroğlu Dağı'nın güneybatısında 35 km. uzaklıkta Karaköy Yaylası, aynı mevkide Çökeler Köyü'ne ait Çarıklar Yaylası, Köroğlu Dağları üzerinde 2222 m. yüksek­likteki Katırkaya Tepesi'nin doğusunda Bölücek- kaya Yaylası, Köroğlu Dağı'nın kuzey ve kuzeyba­tısında Yazıca Köyü ve Deveören Köyü Yaylaları bulunmaktadır. Bakacak Tepesi'nin (1700 m.) ku­zeybatısında Karadoğan Yaylası, ilçe merkezi'ne aittir. Yaylaların ortalama yükseltileri 1400-1800 m. arasında değişir.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (6)

Karakise Dağlarının eteklerinde ilçeye 27 km. uzaklıkta Köseler Köyü'nün yaylası, Armut Tepe'nin (1650 m.) doğusunda Köseler Köyü'nün ikinci yaylası olarak Sakal Yaylası vardır. İlçenin batısındaki Kılkara Köyü'nün Örencik Deresi kenarında Örencik Yaylası ve Si-nekkonmaz Tepesi'nin doğusunda Elmalı Yaylası mevcuttur. Belen Köyü'nün yaylaları; Göktepe'nin güneyinde Aşurla Deresi'nin yakınında Aşurla Yaylası, İnekkı- ran Tepesi'nin batısında Sinekkonmaz Yaylası, yine bu civarda Karaköy'ün Gökçukur Yaylası bulunur.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (7)

Güney ve güneybatıdaki arazi yapısında, çıplak tepelerin gerisinde köylerin yaylaları bulunur. Tı­naz Tepe'nin kuzeybatısında Çadırlar Deresi'nin yakınında Kızıksarıkaya Köyü'nün yaylası, Çürük vadisinde Geriş Köyü'nün yaylası, Kocaçayır Deresi'nin yanında Taşlık Yaylası, Mondukaşı Tepesi'nin (1298 m.) yakınında Alpagut Yaylası (1100 m.), Beypazarı'nın Dibekviran ve Karavan yaylaları ile komşudur.

İlçenin yaylalarında çok çeşitli bitki türlerine rastlanır. Bu bitkiler dağ stepleri olup; kekik, sarı- çiçek, sığırkuyruğu, menekşe, ömürçiçeği, köknar çiçeği, ısırgan, salep otu, geyik otu, dağ çiçeği, fes- likan ve gergekan gibi bitkilerdir. Yaylalara Mayıs ayı sonunda gidilir ve ürünler tarlalarda hasat edildikten sonra, yani Eylül ayı başlarında köye geri dönülür.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (5)

TABİİ BİTKİ ÖRTÜSÜ :

İlçede ormanlar geniş yer tutar. 32.836 hektarlık alan ormanlıktır. Bunun 15174 hektarlık alanı ve­rimli ormandır. Geri kalanı da bozuk ardıç, meşe, baltalık gibi alanlar oluşturur. Ormanlık alanlar ilçe yüzölçümünün %52.89'nu teşkil eder.

İlçe ormanlarında yüksek kesimlerde iğne yap­raklı sarıçam, karaçam ve köknar, plato ve tepe eteklerinde ardıç, meşe gibi geniş yapraklı ağaç­lara, yerleşim birimleri yakınlarında ise çalılıklara ve bozkırlara rastlanır. Bozkır çeşitlerinden; sığır kuyruğu, geven, kekik, gelincik, çayır üçgülü, ça­kır dikeni, çoban yastığı, yavşan otu, kılıç otu, kara yonca, çavdar otu ve kara ot mevcuttur.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (4)

Ayrıca ormanlık alanlarda yaban armudu, alıç ve dağ kavağı vardır.

Ekili dikili alanların arasında ormanlıklara, me­ralarda meyveli-meyvesiz ağaçlara rastlanır. Ulu- dere ile Arközü derelerinin kenarlarında söğüt, kavak, böğürtlen, karaçalı türü ağaç, ağaçcık ve çalıları görmek mümkündür.

Özellikle ilçe merkezinin kuzeyi ve doğusu dağ­lık ve engebeli bir yapıya sahiptir. Kuzeyde Serke Dağları ve Köroğlu Dağları uzanır.

Birinci sıradağlar ve tepeler: İlçenin kuzey sınırına yakın bir yerde güneybatıdan kuzeydoğu­ya doğru Köroğlu Dağları üzerinde Göktepe'den (1959m.) başlayarak Domuzkaya Tepesi (1887m.), İnekkıran Tepesi (2135 m.), Yellice Tepesi, Sinekkonmaz Tepesi (2206 m.) ve bir takım tepelerle, ilçenin en yüksek noktasını oluşturan (2400 m.) yükseklikteki Köroğlu volkanik dağına ulaşılır. Köroğlu Dağları üzerinde Eğrikar Tepesi (2282 m.)'den sonra güneye doğru devam ede­rek Tepekurulu Tepesi (2174m.), Göynük Tepesi (2088 m.), Pınartepe (1309 m.) ve ilçe merkezine yakın Dikmen Tepesi'ne kadar ulaşır.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (3)

İkinci sıra dağlar ve tepeler: Kuzeyde Dörtdi- van sınırlarını oluşturan, kuzeybatıdan güneydo­ğuya doğru uzanan Serke Dağları vardır. Bu dağlar üzerinde Eğrikar Tepesi'nden (2282m.) başla­yarak Erenler Doruğu (1183 m.), Aladağ Tepesi (2098 m.), Sakal Tepe (2055 m.)'ye kadar devam eder. Doğuda Sakal Tepe'den güneye doğru Rüz- garlıkaya Tepesi (1978 m.), Karakuz Tepesi (1441 m.), Alatepe (1248 m.)'ye kadar devam ederek Serke Deresi ile Cuma Deresinin birleştiği yerde son bulur.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (2)

Üçüncü sıradağlar ve tepeler : Karakise dağ­ları ve üzerindeki tepelerdir. İlçenin kuzeydoğu­sunda yer alarak Beypazarı İlçesi sınırlarına kadar ulaşır. Bu dağlar üzerindeki yükseklik kuzeydoğu­dan doğuya ve doğudan da güneye doğru alçalır­lar. Dağlar üzerinde; Çatalkaya Tepe (2055 m.), Harmankaya Tepe (2000 m.), Kınık Tepe (1856 m), Dedeninkaşı Tepe (1825 m.), Ağı Tepe (1800 m.), Domuzlu Tepe (1756 m.), Avlukaya Te-pe (1773 m.), Büyükkaya Tepe (1693 m.) tepeleri bulunmaktadır.

Bolu Kıbrısçık Yaylaları ve Kartpostallık görüntüler! Bu manzaraya bayılacaksınız (1)

İlçenin güney sınırına yakın yerlerde ise çıplak tepelerden oluşan yükseklikler göze çarpar. Bu yüksek tepeler doğudan batıya doğru Dedenin Doruk Tepesi, Çakmak Doruk Tepesi ve Mezar Tepe'dir. İlçenin batısı ise Arközü, Örencik ve Şa- duman deresinin parçaladığı platolardır.

Editör: Boluda Gündem