Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında İl Özel İdaresinde İl Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar ve yatırımları anlatmak üzere Karayolları 4. Bölge Müdürü İlhan Aytekin söz aldı. Geçtiğimiz yıl 2 Nisan tarihinde aşırı yağışlar sebebiyle meydana gelen heyelan sebebiyle ulaşım durmuştu. Bölge Müdürü Aytekin, İstanbul istikameti kısmında uzatma çalışması yapılacağını açıkladı.

Bolu Dağı Tüneli Tüpleri 70 Metre Uzatılacak-1

"Düzce tarafına doğru tünel 70 metre daha uzayacak"

Heyelanın enerjisini kıracak bir yapı düşündüklerini dile getiren Aytekin, "Heyelanın enerjisini kıracak yapı düşünüyoruz. Projelendirdik, bunun da çalışmalarına başlayacağız. Flüt yapısını 70 metre uzatacağız. Düzce tarafına doğru tünel 70 metre daha uzayacak. Mümkün mertebe çalışmalarımızı yaparken ulaşımı aksatmayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu yüzden betonarme yapmayacağız. Tüplerin uzatılmasını beton değil çelik olarak düşündük. Çelik üretimi fabrikada yapılarak sahada montajı yapılacak. Çok daha kısa sürede imalatları yapılıyor. Bu yıl içinde en azından flüt yapısını tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bolu Dağı Tüneli Tüpleri 70 Metre Uzatılacak 3

BOLU DAĞI TÜNELİ NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

TEM Otoyolu'nun bir parçası olan Bolu Dağı Tüneli'nin yapımına 1993 yılında başlandı, 23 Ocak 2007 tarihinde hizmete açıldı.

Bolu Tüneli'nin projesi 1977 yılında geliştirildi. 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğinde yapılan TEM (Kuzey-Güney Avrupa Otoyolu) Projesi kapsamında, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan başlayıp İstanbul-Ankara üzerinden devam eden Anadolu Otoyolu'nun bir parçası olarak Bolu Dağı Tüneli'nin yapılması kararlaştırıldı.

Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılırken Bolu Tüneli'nde ilk kazı işlemi 16 Nisan 1993 tarihinde başladı.

Bolsev Vakfı kuruldu: En az bin öğrenciye burs verilecek Bolsev Vakfı kuruldu: En az bin öğrenciye burs verilecek

Sismik araştırması yapılmayan Bolu Dağı Tüneli inşaatı, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi ve 12 Kasım 1999 Bolu Depremi'nde kısmen çöktü. Bunun üzerine mevcut tünellerin yapımı durduruldu ve farklı güzergah belirlenerek yeni tünel çalışması başladı.

Gümüşova ile Gerede arasındaki otoyolun bir parçası olan Bolu Tüneli'nin ihalesini İtalyan Astaldi firması aldı. Ödenek yetersizliği nedeniyle inşaat zaman zaman dursa da Bolu Tüneli, 23 Ocak 2007 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katıldığı bir törenle hizmete girdi.

BOLU DAĞI TÜNELİ'NİN MALİYETİ NE KADAR?

Bolu Dağı Geçişi Projesi'nin keşif bedeli, 570.5 milyon dolar olarak belirlendi. Bolu Dağı Tüneli inşaatını Karayolları Genel Müdürlüğü adına denetleyen Yüksel Proje Kontrol Teşkilatı Başkanı Faik Tokgözoğlu'nun verdiği bilgiye göre, tüneli de içeren otoyol projesinin fiyat farkı dahil toplam maliyeti 900 milyon doları buldu. Projenin yaklaşık yüzde 35'i tutarındaki 290 milyon doları tünel için harcandı.

BOLU DAĞI TÜNELİ NEREDE?

Bolu Tüneli, Marmara Bölgesi'ndeki Gümüşova-Gerede Otoyolu'nun 30. kilometresindeki Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinden başlayarak Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağı'nı bir tünelde geçiyor ve Yumrukaya mevkisinde sona eriyor.

Bolu Tüneli, karlı havaların korkulu durağı Bolu Dağı geçişini 35 km'den 26 km'ye düşürdü. İyi havada 30 dakika süren geçiş 5 dakikaya, Ankara-İstanbul arası ise 3.5 saate indi. Üçer şeritli, çift yönlü otoyol sayesinde yakıt, lastik, taşıt işletim giderleri ve zaman, can, mal kayıpları en aza indirildi.

Editör: Songül Karaca