YAŞAM

Bakan Yardımcısı Yılmaz, Bolu'da Meme Kanseri Erken Teşhis İçin Yapay Zeka Modelini Açıkladı

Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, Bolu'ya yaptığı ziyarette Türkiye'de meme kanserine erken teşhis için geliştirilen yapay zeka destekli modeli ilk kez açıkladı. Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarıyla meme kanseri taramalarında süreyi 6 günden 25 güne düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Abone Ol

Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından Bolu'da 2023 yılında 30 bin kişinin üzerinde tarama yapıldığını açıkladı. Yılmaz, daha fazla kişiye ulaşmak için Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'ndan mobil kanser tarama tırı talep etti.

Yapay Zeka İle Erken Teşhis

Bakan Yardımcısı, Türkiye genelinde günlük 3.500-4.000 kişinin KETEM tarama programından geçtiğini söyledi. Yılmaz, 6 Şubat'tan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen yapay zeka modeliyle meme kanseri taramalarını yürüttüklerini ifade etti. Bu modelin süreci 6 günden 25 güne düşürdüğünü belirten Yılmaz, devam eden çalışmalarla bu süreyi daha da kısaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yapay Zeka Modeli ve Başarı Oranı

Yapay zeka modelinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı ekipler tarafından tasarlandığını söyleyen Bakan Yardımcısı, mevcut taramalarda üç farklı kişinin okuma yaptığını belirtti. Yapay zeka modeli ile süreci hızlandırdıklarını ve yüzde 94 başarı sağladıklarını dile getirdi. Yapay zeka destekli meme kanseri taramalarına 6 Şubat'tan bu yana devam ettiklerini ve başarı sağlanana kadar çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Ziyaretler ve Tarama Tırı Talebi

Bakan Yardımcısı Yılmaz, Bolu'da çeşitli ziyaretlerde bulunarak Gerede Belediyesi, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası, Yeniçağa Kaymakamı, Yeniçağa Belediyesi, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde Bolu TSO Başkanı Abdullah Alemdar tarafından karşılandı.