EKONOMİ

BAİBÜ Öğrencileri Ulaşım ücretlerinden şikâyetçi oldu. "Bolu’da ulaşım çok pahalı"

Bolu’da öğrenim gören öğrenciler toplu taşımada sıkıntılarla karşı karşıya. Otobüslerin çok dolu geldiğini, aynı zamanda fiyatların yüksek oluşundan da şikâyetçi olduklarını dile getiren öğrenciler, yetkililerden çözüm bekliyor.

Abone Ol

Kimisi şehir dışından gelen yurtta, apartta kalan üniversite öğrencisi, kimisi Bolu’da yaşayan lise öğrencisi. Özellikle ulaşımdan yana zorluklar yaşıyorlar. Otobüslerdeki doluluk nedeniyle zor koşullarda yolculuk yapan öğrenciler, mağduriyetlerinden yakındı. Öğrenciler, ulaşım ücretlerinin yüksek, toplu taşımadaki araç sayısının ve denetimlerin yetersiz olduğunu dile getirdiler.

Öğrenciler, ulaşım ücretlerinin yüksek olduğunu, muhatap bulmakta zorluk yaşadıklarını ve diğer sıkıntılarını şöyle sıraladı:

“Ben okumaya Balıkesir’den geldim. Burada öğrenci kartı 11 TL basıyor. Ulaşımda çok zorlanıyoruz. Otobüs biletlerinin çok pahalı olduğunu düşünüyorum. Burs almama rağmen zorlanıyorum. Gerek fiyat gerek hizmet açısından ulaşımdan memnun değilim açıkçası. Bir düzenleme yapılması lazım.”

“Bolu’daki otobüs fiyatları çok fazla. Ben İstanbul’dan geliyorum. Burada bir kart basımı 11 TL. Her hafta en az 150 TL otobüs kartına para yüklüyoruz. Bence abonman yapıp aylık 300 TL ye veya 200 TL’ye öğrencilere yönelik güzel bir indirim yapmaları gerek. Ayrıca otobüsler çok küçük, otobüslere sığmıyoruz. Otobüsün arasından bile geçemiyoruz. Bence büyük otobüslerin gelmesi lazım. Bir 2 tane büyük otobüs var ama onlara da ara sıra binebiliyoruz. Günün belirli saatlerinde duraklarda uzun kuyruklar oluşuyor. Yol üstünde beklediğimizde de tıka basa dolu araçlarla karşılaşıyoruz. Tabi, yolcuların bir kısmını hastaneye gidenler oluşturuyor.”

“Ulaşım ücretleri daha az olmalı. 11 TL çok fazla geliyor bana. Geldiğimden beri ulaşıma çok fazla para ödedim. Kampüs içindeki ulaşım da çok pahalı geliyor. O da 5 TL.  Ve günde en az 2 kere basıyorum. Geçen seneye göre çok zamlandı. Burslu değilim, tüm masraflarımı ailem karşılıyor. Ailemin bana verdiği harçlıkla ulaşım ücretimi karşılamaya çalışıyorum. Harçlığımın neredeyse yarısı ulaşıma gidiyor. Bence yol ücreti 10 TL’nin altında 6-7 TL olmalı. Çünkü her basımda 11 TL çok fazla geliyor. O yüzden merkeze çok fazla inmiyoruz. Kampüs içinde de gün içerisinde çok fazla kullanmamaya çalışıyorum.  Hava güzel olduğunda yürümeye çalışıyorum. Yurdumla fakültem arası mesafe biraz fazla. Hava çok soğuk olunca mecbur otobüse biniyoruz.”

 “Ulaşımdan memnun değilim. Bir öğrenci için 11 TL çok fazla. Şöyle bir sorun var. Ben yurtta kalıyorum. Hem merkeze hem de kampüsü uzağım. Oraya git gel 22 TL. Buraya git gel 22 TL. Bir öğrencinin 10 dakikalık bir yolculuğu için 44 TL çok fazla. Hani bedava olsun demiyoruz ama 5-6 TL gibi bir fiyat öğrenci için çok makul olur. Otobüslerin tıklım tıklım olduğunu düşünürsek zarar edeceklerini de düşünmüyorum.” 

“Araçların kalktığı yerden uzak bir yerde yaşıyorum. Yol üstünde araca binmek zorundayım. Ama boş veya binmeye müsait bir araç gelene kadar çok zaman geçiyor. Otobüs dolu geldiği için bazen almıyor ve derslere geç kalıyoruz. Ben İstanbul’da yaşıyorum normalde. İstanbul’da abonman diye bir sistem var. Aslında Bolu’ya böyle bir sistemin gelmesi öğrenciler açısından çok iyi olabilir.”  

 “Bolu’daki ulaşımdan hiç memnun değilim. Hayat çok zor, çok pahalı.  Bursla geçiniyorum. Aynı zamanda part time bir yerde çalışıyorum.  Yoğun saatlerde çok kalabalık oluyor. Bazen de dolu olan aracı daha da doldurmaya çalışıyorlar. Denetimler yetersiz.  Çok az otobüs geliyor. Ama daha fazla gelmesi lazım. Bence yol ücreti bir öğrenci için maksimum 7-8 TL olmalı.”

“Bana ulaşım ücreti çok fazla geliyor. Diğer öğrencilere de yüksek geldiğini düşünüyorum. 11 TL bir öğrenci için fazla. Harçlıklarla geçiniyoruz zaten. Bunun makul fiyatı 5-6 TL’dir.”