Kastamonu Üniversitesi tarafından yapılan ve liderliğini Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ( BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Gürel'in yürüttüğü proje, "Şeker Pancarında Hastalıklara ve Nematoda Karşı Çoklu-Dayanıklı Ebeveyn Hatların Geliştirilmesi" ana başlığı taşıyor. Dayanıklı yabani pancar türlerinin seçimi ve bu türlerdeki dayanıklılıkla ilişkili genlerin belirlenmesi çalışmaları yürütülecek.

BAİBÜ o projede liderlik edecek 4

Kar yağışı Bolu’yu esir alacak: Fena geliyor! Kar yağışı Bolu’yu esir alacak: Fena geliyor!

Projenin amacı, Rhizomania hastalığına karşı daha önceden geliştirilen "TÜRKŞEKER 2023" ve "TÜRKŞEKER 2053" çeşitlerine yeni özellikler kazandırarak Türkiye'nin tarımsal potansiyelini artırmak. Kastamonu Üniversitesi, projede Türkiye Şeker Fabrikaları ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi önemli kurumlarla iş birliği içerisinde olacak. Üniversite adına, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ve Doç. Dr. Yasemin Çelik Altunoğlu gibi değerli akademisyenler bu projede aktif roller üstleniyor.

BAİBÜ o projede liderlik edecek 3

Üniversitenin bu başarısı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından da büyük bir gurur kaynağı olarak değerlendirildi. Topal, bu projenin üniversitelerde araştırma ve proje kültürünü teşvik eden bir adım olduğuna vurgu yaparak tüm ekibi tebrik etti ve desteklerinden ötürü TÜBİTAK ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na teşekkürlerini iletti.

Bu proje, Türkiye'nin tarımsal alanda karşılaştığı zorluklara bilimsel yaklaşımlarla çözüm arayışının bir yansıması olarak dikkat çekiyor.

Editör: Boluda Gündem