Osmanlı Mimarisinde Bir Başyapıt: Tromplu Kubbe ve Tamamı kareye yakın dikdörtgen plana sahip olan cami, 8 duvar payesi üzerine oturan sivri kemerlerle desteklenmiş 19.50 metre çapındaki tromplu kubbesi ile dikkat çekiyor. Bu büyük kubbe, Osmanlı mimarisinde ilk devirlerde denenen büyük kubbe yapımının bir örneğini sunuyor.

Bolsev Vakfı kuruldu: En az bin öğrenciye burs verilecek Bolsev Vakfı kuruldu: En az bin öğrenciye burs verilecek

1382 Yılında Şehzadeliğinde İnşa Edilen Mabedin Hikayesi-1

Zengin Detaylarıyla Son Cemaat Yeri

Caminin son cemaat yerinde, ortada eyvan biçiminde girintili bir kemer ve yivli küçük bir kubbe bulunuyor. Cümle kapısı ise büyük mermer sövelerden oluşan dikdörtgen bir yapıya sahip, üst köşeleri ise kavisli üzengilerle süslü. Kuzeyde yer alan ahşap sütunlarla taşınan mahfil, cümle kapısının aksında içe doğru kavisli bir yapıya sahip.

1382 Yılında Şehzadeliğinde İnşa Edilen Mabedin Hikayesi-2

Muazzam Mimari Detaylar

Mihrap nişi çok kenarlı ve kademelidir, beden duvarları genellikle moloz taştan, saçak silmeleri ise pahlı düz silmelerden oluşur. Cami mimarisinde, az sayıda pencere bulunması dikkat çekerken, kubbe kasnağının dışta normal ölçülerden daha yüksek olduğu görülmektedir. Minare ise kare taş kaide üzerinde kısa silindirik gövdesi ile bu eşsiz mimariye ahenk katıyor.

1382 Yılında Şehzadeliğinde İnşa Edilen Mabedin Hikayesi-3

Onarımlarla Geçmişten Günümüze

Çeşitli dönemlerde onarımlardan geçmiş olmasına rağmen, Mudurnu Yıldırım Bayezid Camii, aslına sadık kalarak günümüze ulaşmış bir tarih eseridir. Bu muazzam yapı, hem mimari zarafetiyle hem de tarih kokan detaylarıyla ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Editör: Boluda Gündem